Image

“Στη χώρα μας δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκησις…”

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Γιάννης Δομνάκης

Στην έκδοση του Δήμου Νέας Ιωνίας με τίτλο “Απολογισμός της διετίας της Νέας Δημοτικής Αρχής 1964-1966”, ιδιαίτερα στο “Μήνυμα του Δημάρχου Γιάννη Δομνάκη προς τον Λαόν της Νέας Ιωνίας”, σελ. 2, διαβάζει κανείς(*):

“Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι σήμερα στην χώρα μας δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκησις, όπως δεν υπάρχει γενικότερα Αυτοδιοίκησις. Υπάρχει απλώς ένας συνεχής αγών των Δημοτικών Αρχόντων προς την Κυβέρνησι να δημιουργήσουν Αυτοδιοίκησι και ένας επίσης συνεχής αντίρροπος αγών του Κράτους να απορροφήση και να υποκαταστήση την Αυτοδιοίκησι και να την μεταβάλη σε μια τελείως εξαρτημένη από το Κράτος υπηρεσία τοπικής αρμοδιότητος, που διαδραματίζει ένα ρόλο ανάλογο με κείνον που διαδραματίζουν σήμερα τα περιφερειακά υποκαταστήματα του Υπουργείου Εργασίας ή του Υπουργείου Προνοίας. Η κρατική γραφειοκρατία ανίκανη να συλλάβει την τεραστίαν αξίαν του θεσμού της Αυτοδιοικήσεως, και την συμβολή της στην ανάπτυξι κάθε προοδευτικής και δημοκρατικής χώρας, πολλάκις μάχεται την Τοπική Αυτοδιοίκησι. Και αυτό γιατί Αυτοδιοίκησις σημαίνει ουσιαστική Δημοκρατία ή όπως παραστατικώτατα γράφει ο Καθηγητής και Σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Κ. Ψαρός, Δημοκρατία σημαίνει προ παντός Αυτοδιοίκησις”.

(*) Ουσιώδη θαρρώ την αγνόηση του Απολογισμού αυτού από τους συγγραφείς του βιβλίου “Η Νέα Ιωνία από την Κατοχή στη Μεταπολίτευση 1941-1976” (Εκδόσεις Μπαλτά, 2018), Χάρη Σαπουντζάκη και Λουκά Χριστοδούλου. Δεν τον καταγράφουν στη βιβλιογραφία τους, αλλά ούτε τον επικαλούνται στο κυρίως κείμενο του βιβλίου τους ή τις υποσημειώσεις.

Κώστας Π. Παντελόγλου