Image

Βιβλία για τον ναζισμό-φασισμό .1

Το ζήτημα του ναζισμού-φασισμού δεσπόζει, θαρρώ, και στη ζωή της Ελλάδας των χρόνων μας – είναι γι’ αυτό που χρειάζεται εγρήγορση, εγρήγορση κοινωνικοπολιτική και πνευματική ιδιαίτερα, εγρήγορση που συνδέεται με τη μελέτη, το προσεκτικό διάβασμα δηλονότι…

Εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, θα ήθελα να προτείνω μερικά σχετικά βιβλία.

Πρώτα το δίτομο έργο του Βίλχελμ Ράιχ με τίτλο “Η μαζική ψυχολογία του φασισμού”, που γνώρισε την πρώτη έκδοσή του το 1933, τη δεύτερη το 1934. Το 1942 κυκλοφόρησε η τρίτη του έκδοση διορθωμένη και επαυξημένη. Η τρίτη αυτή έκδοση εκδόθηκε στα ελληνικά τον Σεπτέμβριο του 1975 από τις Εκδόσεις Μπουκουμάνη, σε μετάφραση του πρώτου τόμου από την Ηρώ Δ. Λάμπρου και του δεύτερου από τον Λεωνίδα Καρατζά· η μετάφραση έγινε από τα γερμανικά.

Η “Μαζική ψυχολογία του φασισμού”, παρότι χρειάζεται κριτικό διάβασμα, περιέχει, κατά τη γνώμη μου, παρατηρήσεις ιστορικού κοινωνικού και ψυχολογικού χαρακτήρα, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εκτίμηση του ναζιστικού-φασιστικού φαινομένου και την αντιμετώπισή του.

Προσθέτω πως το δίτομο αυτό έργο του Βίλχελμ Ράιχ εκτείνεται σε 470 σελίδες και ότι στοιχειοθετήθηκε και τυπώθηκε στο Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών Θ. Μπαλλίδης και Υιός ΟΕ (Βυζαντίου 1Ε, Νέα Ιωνία).

Κώστας Π. Παντελόγλου