Image

Σχετικά με την Ιστορία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Διάβασα στο “Αρχειοτάξιο”, την περιοδική έκδοση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, τεύχος 20, Δεκέμβριος 2018, σελ. 250, τα ακόλουθα:

“Τα ΑΣΚΙ (…) ανέλαβαν την επιστημονική επίβλεψη και την συγγραφή κειμένου για την ιστορία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, με στόχο την έκδοση λευκώματος”.

Έτσι ξερά, χωρίς λεπτομέρειες: ποιος τους ανέθεσε, με ποια απόφαση, ποιοι θα κάνουν την επίβλεψη και τη συγγραφή κλπ. κλπ.

Είναι αυτοί του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, των ανοικτών αρχείων, της άκρατης δημοσιότητας δηλαδή.

Δεν είναι πρώτη φορά που περιφερόμενοι μάγοι της ιστορίας του Δήμου της Νέας Φιλαδέλφειας τού πρότειναν να του κάνουν έναντι αμοιβής ένα λεύκωμα· προς τιμήν τους οι Δημοτικές Αρχές που προηγήθηκαν αυτής του Αριστείδη Βασιλόπουλου αρνήθηκαν την “προσφορά” τους, και καλά έκαναν…

Διότι αυτό που χρειάζεται είναι πρώτα η δημοσιοποίηση του Αρχείου του Δήμου, η πρόσβαση στο Αρχείο του Τοπικού Τύπου, η πρόσβαση στο Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών που κρατά ο Δήμος, ο έλεγχος καταστροφής εγγράφων του παρελθόντος, κλπ. κλπ.

Θα ακολουθήσει η Ιστορία του Δήμου, που δεν μπορεί να περιοριστεί σε κάποιο λεύκωμα, ιστορία που θα τη γράψει ο κόσμος του.

Και όχι, χάριν προεκλογικής σκοπιμότητας τώρα, εκείνοι της επιλογής του Αριστείδη Βασιλόπουλου…

Κώστας Π. Παντελόγλου