Image

Είμαστε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα…

2
λεπτά ανάγνωσης

Επιχείρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή κιόλας της ομιλίας του στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ (22.09.2018), να κάνει έναν αυτοπροσδιορισμό, με μερικές φράσεις που ξεκινούσαν με τις λέξεις “είμαστε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα”.

Ανεπαρκείς και λειψές οι φράσεις του ως προς την απόδοση της ιστορικής διαδρομής – επί παραδείγματι κανένας συσχετισμός με τους φυλακισμένους (Κέρκυρας, Αβέρωφ, Ανηλίκων Κηφισιάς, Ιτζεδίν, Βούρλων, Αιγίνης, Κορυδαλλού και πλήθος άλλων)· ενώ η ακόλουθη ποιητική αναφορά με τα λόγια “των κομμουνιστών των επόμενων χρόνων (μετά τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας) που φρόντισαν να συντηρήσουν φωλιές νερού μέσα στις φλόγες”, υποτίθεται ότι τους συσχετίζει με τη Δημοκρατική Παράταξη, τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), ο ονοματισμός των οποίων φαίνεται πως προκαλεί αλλεργία, γι’ αυτό και παραλείφθηκε.

Από την άλλη, παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, των ονοματισμένων του μπορεί και να μην είναι με το ΚΚΕ, άλλωστε οι Εαμίτες, Ελασίτες και Επονίτες δεν ήταν όλοι ΚΚΕ (1.600.000 οι Εαμίτες, 130.000 οι Ελασίτες, 600.000 οι Επονίτες, 450.000 οι του ΚΚΕ).

Κλείνω σημειώνοντας: κανένας συσχετισμός δε γίνεται και με το Πατριωτικό Μέτωπο, τον αντιδικτατορικό “Ρήγα Φεραίο”, την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες τον καιρό της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έστω πριν και λίγο μετά τη 12η Ολομέλεια (1968).

Και ένα ερώτημα: δεν υπάρχουν στο ΚΚΕ και ορισμένοι έστω που δεν είναι παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα κλπ. κλπ.; Ασφαλώς υπάρχουν, όμως σχετικές αναφορές του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν υπήρξαν στην ομιλία του στο Φεστιβάλ (22.9.2018).

Κώστας Π. Παντελόγλου