Image

100 χρόνια ΚΚΕ, 50 χρόνια ΚΝΕ

Ο σημερινός μας τίτλος ήταν η επικεφαλίδα του φετινού Φεστιβάλ της ΚΝΕ (Σεπτέμβριος 2018) – χωρίς περιστροφές εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” θα ήθελα να σημειώσω πως σε αυτή την επικεφαλίδα υπάρχει ένα έλλειμμα: ελλείπουν 50 χρόνια παρουσίας μιας πρωτοπόρας οργάνωσης Νεολαίας, αγνοούνται δηλαδή η ΟΚΝΕ, η ΕΠΟΝ, η ΕΔΝΕ, η Νεολαία της ΕΔΑ, η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη κά.

Αποσιωπάται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συμβολή των κομμουνιστών για την ύπαρξη και την πολύμορφη δράση αυτών των πολιτικών Νεολαιών – φτωχαίνει η παρακαταθήκη από την οποία μπορεί να αντλεί χρήσιμα η πρωτοπόρα Νεολαία τρεχόντως, αλλά και στο μέλλον, και αυτό δεν αποβαίνει, ούτε θα αποβεί εντέλει σε καλό, χώρια που αδικεί πολλούς που με ανιδιοτέλεια πρόσφεραν, επιστρατεύοντας τον καλύτερο εαυτό τους, δίνοντας και τη ζωή τους ακόμη, προκειμένου να σημειωθούν θετικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της ζωής στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Σ’ αυτό το μικρό σημείωμα δε χωρούν από μέρους μου αναλυτικότερες αναφορές, θαρρώ πως έγινα κατανοητός – κουβαλώντας ο ίδιος πολλά από την ελλείπουσα 50ετία πρωτοπόρων Νεολαιών, και όχι λίγα από την 50ετία ΚΝΕ, και έχοντας ορισμένη συμβολή για την πραγματοποίηση του πρώτου της Φεστιβάλ στου Ζωγράφου το 1975, θα χαρώ πολύ όταν το έλλειμμα που σημειώνω καλυφθεί, πρώτ’ απ’ όλα στην καθημερινότητα του κινήματος της πρωτοπόρας Νεολαίας, αλλά και σε επόμενες μεγάλες εκδηλώσεις της.

ΥΓ. Δε μου διέφυγε το σημειωθέν στην αναλυτική ενημέρωση για το φετινό Φεστιβάλ στην Αθήνα, κατά το οποίο “Τη δική τους ξεχωριστή θέση στην (κεντρική) έκθεση θα έχουν η 50χρονη πορεία της ΚΝΕ, καθώς και οι Οργανώσεις Νεολαίας που έδρασαν πριν από την ίδρυσή της” – ας μου επιτραπεί ωστόσο να έχω τη γνωμη πως αυτό που χρειάζεται είναι η ρωμαλέα ονομαστί αναγνώριση αυτών των Οργανώσεων Νεολαίας και της συμβολής τους στη νεοελληνική ζωή, και όχι ένα είδος επιφυλακτικής γενικόλογης αναφοράς σ’ αυτές.

Κώστας Π. Παντελόγλου