Image

Για τον Σμυρνιό Δάσκαλο του Γένους Δημήτρη Γληνό

Δημήτρης Γληνός

Με αφορμή το ότι ο Δήμητρης Γληνός γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1882 στη Σμύρνη (και ότι πέρασαν 136 χρόνια από τότε), είπα να καταγράψω πέντε βιβλία και δύο αφιερώματα περιοδικών, στα οποία ένας αριθμός συγχρόνων του και μεταγενέστερων αναφέρονται στη ζωή και το ρηξικέλευθο έργο του.

Πρώτα πρώτα σημειώνω το βιβλίο του ιστορικού Τάσου Βουρνά με τίτλο Δημήτρης Γληνός, ο Δάσαλος του Γένους, Αθήνα 1960 (95 σελίδες). Ο Τάσος Βουρνάς γράφει μετά γνώσεως, εφόσον ως νέος έζησε και αυτός “κάτω από τις φτερούγες” του Γληνού, παρακολουθώντας την πορεία του μέχρι τον θάνατό του. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε και από τις Εκδόσεις των Αδελφών Τολίδη, με τους οποίους συνεργαζόταν στενά ο Τάσος Βουρνάς, το 1975.

Μετά σημειώνω το βιβλίο με τίτλο Δημήτρης Γληνός, Παιδαγωγός και Φιλόσοφος, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1983 (96 σελίδες). Πρόκειται για εισηγήσεις που έγιναν σε επιστημονική συνάντηση, οργανωμένη από τον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωναννίνων, στις 25 και 26 Ιανουαρίου 1983, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γένηση του Δημήτρη Γληνού (1882-1943).

Για τον ίδιο λόγο, τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γληνού, πραγματοποιήθηκε επιστημονικό διήμερο, στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 1982, από το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Στο βιβλίο με τίτλο Δημήτρης Γληνός, 100 χρόνια από τη γέννησή του, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1985 (133 σελίδες), περιέχονται τα υλικά αυτού του διημέρου. Μια πλατιά επιτροπή πνευματικών και κοινωνικών παραγόντων πλαισίωσε το εγχείρημα αυτό· ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Σάββας Σταματιάδης, παλαίμαχος του λαϊκοδημοκρατικού μας κινήματος, μετείχε στην επιτροπή αυτή.

Τέταρτο σημειώνω το βιβλίο του Μ.Μ. Παπαϊωάννου με τίτλο Από τον Ψυχάρη στον Γληνό, Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1986 (191 σελίδες). Ένα πλήθος κειμένων του Μ.Μ. Παπαϊωάννου, δημοσιευμένων σε περιοδικά και εφημερίδες, από μακρά σειρά χρόνων, θησαυρίζονται στο βιβλίο αυτό.

Το πέμπτο και τελευταίο βιβλίο αυτής της καταγραφής είναι το Δημήτρης Γληνός, ο πνευματικός ταγός, που περιέχει εισηγήσεις σε Συμπόσιο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Γληνού, οργανωμένο από το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Στο βιβλίο αυτό περιέχεται και η μαρτυρία τόσο του Γιώργη Τρικαλινού, όσο και του Διονύσιου Γεωργάτου, παλαίμαχων του λαϊκοδημοκρατικού μας κινήματος. Η έκδοση είναι της Σύγχρονης Εποχής, Αθήνα 1997 (109 σελίδες).

Όσον αφορά τα αφιερώματα των περιοδικών στον Δημήτρη Γληνό, σημειώνω πρώτο εκείνο της Επιθεώρησης Τέχνης (Αρ. τεύχους 119-120, Νοέμβριος Δεκέμβριος 1964). Στο αφιέρωμα αυτό έγραψαν και συγκαιρινοί του Γληνού, όπως ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Κώστας Σωτηρίου, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Χ. Λογάρης, η Μαρία Σβώλου, ο Τάσος Βουρνάς, η Βούλα Δαμιανάκου, αλλά και ο ισχυρούς δεσμούς έχων με τη Νέα Φιλαδέλφεια δικηγόρος Αλέκος Βασιλάκης.

Δεύτερο αφιέρωμα περιοδικού στον Δημήτρη Γληνό σημειώνω αυτό του περιοδικού Διαβάζω (τεύχος 61, 26 Ιανουαρίου 1983). Στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνονται και μαρτυρίες συγκαιρινών του Δημήτρη Γληνού, όπως του Δημήτρη Φωτιάδη, της Βούλας Δαμιανάκου, του Ασημάκη Πανσέληνου και της Φούλας Χατζηδάκη. Περιέχεται δε και φωτογραφία του προαυλίου μελέτης “Δ. Γληνός” της Ακροναυπλίας, φωτογραφία της 30ης Ιουλίου 1937, όπου διακρίνεται και ο πατέρας μου Παντελής Παντελόγλου, ο οποίος υπήρξε στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και διετέλεσε εξόριστος στην Ακροναυπλία.

Κώστας Π. Παντελόγλου