Image

Και πάλι για τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας στο Άλσος

Όπως αποδείχτηκε πολλές φορές εδώ και χρόνια, τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ έχουν πολιτικές, δικαστικές, αστυνομικές και άλλες πλάτες και χρησιμοποιούν μαφιόζικες πρακτικές όποτε χρειαστεί για να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο είναι τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στις εγκαταστάσεις της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Τα τεκταινόμενα δείχνουν καθαρά προς τα πού βαδίζουμε ως πόλη ακόμη και σε όσους ως σήμερα κάνουν τους χαζούς. Ευτυχώς για τη διανοητική μας υγεία, ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας”, προειδοποιούσαν ήδη από το 2013 για την εκτροπή στην οποία θα οδηγούσε η αποδοχή των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ από την πόλη.

Δυστυχώς, όμως, σ’ αυτή την πενταετία διαπιστώσαμε την ανεπάρκεια των δημόσιων συλλογικών και μη εκφράσεων της πόλης: Κάποιες απ’ αυτές ανέβηκαν απευθείας στο άρμα Μελισσανίδη και ουσιαστικά είναι εχθρικές προς την ίδια την πόλη που τις έθρεψε. Άλλες δυνάμεις σιωπούν γιατί φοβούνται, μέχρι που θα τις πάρει κι αυτές το ποτάμι. Κάποιες συλλογικές δυνάμεις επιχείρησαν να εκφράσουν ένα όχι στη διάλυση της περιοχής αλλά δεν τα κατάφεραν, για λόγους που θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητηθούν αναλυτικά – κατά τη γνώμη μας, για να το πούμε συνοπτικά, το πρόβλημα δεν ήταν ότι έχασαν έναν αγώνα στην άμυνα, αλλά ότι δεν κέρδισαν έναν άλλο αγώνα στην επίθεση.

Τέλος, η νυν δημοτική αρχή που έχει και τη θεσμική ευθύνη, ως αιρετή εξουσία που εκφράζει, υποτίθεται, την πολιτική βούληση των κατοίκων και οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Με την παρελκυστική τακτική που επιχειρεί να εφαρμόσει, καταφέρνει το αντίθετο από το ζητούμενο ορισμένων τουλάχιστον μελών της. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το “επιτελείο” καιροσκοπεί, μπας και ικανοποιήσει όλους τους ακροατές της δημοτικής αρχής. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή. Η ταλάντευση της δημοτικής αρχής, υπό την πίεση των επιχειρηματικών συμφερόντων την οδηγεί να εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα Μελισσανίδη. Η κατηφόρα θα συνεχίζεται όσο η δημοτική αρχή δε βασίζεται στη δημοσιότητα και τη δημοκρατία, αλλά στο θέαμα και την επικοινωνία προς δύο κατευθύνσεις. Η ιστορία θα χρεώσει δικαίως στον Άρη Βασιλόπουλο και τον περίγυρό του την ευθύνη αυτής της τεραστίων διαστάσεων ήττας της κοινωνίας στη Νέα Φιλαδέλφεια – αν και βέβαια η ευθύνη δεν ανήκει μόνο σε αυτόν, αλλά και στην ίδια την κοινωνία για την αδράνειά της.

Απέναντι στη δυσκολία των συλλογικών εκφράσεων (δυσκολία που δεν εντοπίζεται μόνο στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, ειδικά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ παίρνουν θάρρος και αναπτύσσονται, κλιμακώνοντας τις πρακτικές τους. Αυτό που κάποτε συνέβη στα μουλωχτά εναντίον π.χ. της πρωτοβουλίας κατοίκων που επιχείρησε να συζητήσει για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής τον Μάιο του 2014 στο Πνευματικό Κέντρο, σήμερα συμβαίνει με πρωτοσέλιδα κι ανακοινώσεις εναντίον του θεσμού του δήμου, χωρίς να ιδρώνει κανένα θεσμικό αφτί, χωρίς υπερασπιστικές παρεμβάσεις δημοσίων αρχών ή συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μονόπλευρη “δημοσιογραφική” κάλυψη από τα αεκόφρονα μέσα “ενημέρωσης/εξαγρίωσης” και τα τοπικά τους παρακολουθήματα, με αστυνομικοδικαστική βοήθεια και “αυτόφωρα” κατά αιρετών και εργαζομένων με καθυστέρηση 35 χρόνων.

Τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα; Μα φυσικά την περαιτέρω διάβρωση της περιοχής από τις μαφίες πάσης φύσεως και τη σταδιακή υποχώρηση/αποχώρηση των υγιών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν, φυσικά. Οι λοιποί θα βράσουν στο ζουμί τους. Στο τέλος, ποιος ξέρει, η νυν δημοτική αρχή μπορεί να επιβραβευτεί για την “επιτυχία” της και με μια επανεκλογή. Αλλά για να διοικήσει ποια πόλη;

π.

ΥΓ. Για την ιστορία και την ουσία του θέματος των εγκαταστάσεων της καθαριότητας τα έχουμε ξαναπεί προσφάτως. Ως προς την προσωρινή λύση που εφάρμοσαν οι υπηρεσίες αυτές τις ημέρες… τι να πει κανείς.