Image

Από πού βγάζει λεφτά ο Δήμος ΝΦ-ΝΧ;

Μια που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια τα οικονομικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017 για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, ξεχωρίζουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα έσοδα του Δήμου:

  • Τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα του Δήμου ήταν 24,85 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η Πρωτομαγιά, που τόσο συχνά ακούμε ότι είναι κερδοφόρα για το δήμο, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί, έδωσε έσοδα 310.575 ευρώ (ποσοστό 1,2%).
  • Τα τέλη για τραπεζοκαθίσματα, για τα οποία επίσης ακούμε διάφορα, ήταν 75.760 ευρώ (ποσοστό 0,3%).
  • Τα εισπραχθέντα έσοδα από πρόστιμα παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (πχ από τραπεζοκαθίσματα) ήταν 2.666 ευρώ (ας μη γράψουμε ποσοστό καλύτερα!). Σε αυτή την κλίμακα, η διαγραφή ενός προστίμου 6 περίπου χιλιάδων ευρώ, όπως σχολιάζαμε πριν λίγες μέρες, σημαίνει μείωση πάνω από 200% στα σχετικά έσοδα των προστίμων ή 6% στα τέλη.
  • Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ) ήταν 3,5 εκατομμύρια ευρώ, συν άλλα 780.000 περίπου από πρωτοβεβαιωθέντα έσοδα τέλη που αφορούσαν το 2016 και καθυστερημένες εισπράξεις (αθροιστικά ποσοστό 17,22%).
  • Το νεκροταφείο αποδίδει 1,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 6,4%).
  • Οι άμεσοι κρατικοί πόροι που προέρχονται από τους φόρους μας είναι 6,46 εκατ. ευρώ (περίπου 26%). Σ’ αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τις διάφορες έκτακτες επιχορηγήσεις που δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Προφανώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού χωράει πολλή ανάλυση, αλλά για να μη το κάνουμε πολύπλοκο ας κρατήσουμε μια βασική παρατήρηση: Αυτοί που πληρώνουν το δήμο είναι οι κάτοικοι της πόλης· ούτε οι επιχειρηματίες, ούτε οι περαστικοί. Βεβαίως οι επιχειρηματίες του κέντρου συνεισφέρουν με τους φόρους τους στους άμεσους κι έκτακτους κρατικούς πόρους, αλλά δεν τους χρωστάμε καμιά χάρη ως κάτοικοι και βεβαίως δεν τους χρωστά και κάτι παραπάνω η δημοτική αρχή – συνεισφέρουν όσο συνεισφέρει ο κάθε πολίτης στα δημόσια έξοδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δηλώνουν τον πραγματικό κύκλο εργασιών τους στις δημόσιες αρχές.

π.