Image

Γιώργης Σιάντος: Η Τοπική Αυτοδιοίκησή μας…

2
λεπτά ανάγνωσης

Ο Γραμματέας Εσωτερικών της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) Γιώργης Σιάντος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της έβδομης ημέρας του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή της Βουλής της Εθνικής Αντίστασης, στις 20 Μαΐου 1944, είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα, τα οποία αποσπούμε από το χρονικό Στ’ άρματα, στ’ άρματα του εκδοτικού οίκου Γιαννίκος, τόμος τρίτος:

“Η Τοπική Αυτοδιοίκησή μας είναι εντελώς άλλο πράγμα. Εμείς θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσο συμμετοχής του λαού στη διοίκηση του τόπου. Θέλουμε να κάνουμε το λαό νοικοκύρη και διευθυντή στο σπίτι του. Αυτό ζητάμε με την Αυτοδιοίκηση που αρχίσαμε και διαρκώς θα την τελειοποιούμε ως που να την ολοκληρώσουμε.

Η Τοπική Αυτοδιοίκησή μας είναι μοχλός δραστηριοποίησης ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η δραστηριοποίηση του λαού, η παλλαϊκή συμμετοχή στην πολιτική ζωή, μόνο δια μέσου μιας ζωντανής Αυτοδιοίκησης μπορεί να γίνει.

Μόνο με την Αυτοδιοίκηση μπορεί να μπει σε κίνηση και δράση, και τώρα και μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της χώρας, η ανεξάντλητη δραστηριότητα των λαϊκών μαζών. Οσοδήποτε καλή και λαϊκή κι αν είναι μια κεντρική κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει ήλιος που να φέξει σ’ όλη τη χώρα και να κινήσει απ’ την Αθήνα όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους. Αυτό μόνο με την Αυτοδιοίκηση μπορεί να το πετύχουμε”.

Κώστας Π. Παντελόγλου