Image

Για την εφημερίδα “Πρόοδος” που εκδιδόταν στη Σμύρνη

Από ένα δημοσίευμα του Γιώργου Α. Γιαννακόπουλου, που περιλαμβάνεται στο “Ε-Ιστορικά”, τεύχος 148, 29 Αυγούστου 2002, τεύχος αφιερωμένο στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή, άντλησα όσα παρακάτω καταχωρώ:

“H Πρόοδος, Εφημερίς των Λαών της Ανατολής, ιδρύθηκε το 1871 από τους αδελφούς Μηνά και Χρήστο Χαμουδόπουλο. Η τετρασέλιδη εφημερίδα κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα και περιλάμβανε πολιτικό δελτίο, χρονικά, εμπορικές ειδήσεις κλπ. Από το 1877 καθιέρωσε και θεατρική στήλη. Υπήρξε η μόνη εφημερίδα που δεν ήρθε σε προστριβές με την Αμάλθεια. Διατηρούσε γενικά χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως να διστάζει να εκφράσει ενοχλητικές απόψεις. Είναι χαρακτηριστική η στάση της όταν δέχθηκε επίθεση από τουρκική εφημερίδα, επειδή αποκάλεσε τον εκλεγέντα στην οθωμανική Βουλή διευθυντή της, Μηνά Χαμουδόπουλο, Έλληνα βουλευτή Σμύρνης και όχι Ρωμιό. “Να μας είπωσι τουλάχιστον ούτοι πώς αξιούσι να ονομάζωμεν από τούδε την γλώσσαν εις ην γράφεται η Πρόοδος και ην 300.000 ψυχαί λαλούσιν εν τη τοπαρχία Σμύρνης”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της 11ης Ιανουαρίου 1878. Η άδεια της εφημερίδας μεταβιβάστηκε το 1898 στους Σωκράτη Σολωμονίδη και Γεώργιο Υπερίδη. Έτσι, όταν οι Αρχές έπαυαν την Αμάλθεια, εκδίδονταν στη θέση της η Πρόοδος“.

Προσθέτω πως ο Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος ήταν διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όταν υπέγραφε αυτό το δημοσίευμα που είχε τίτλο: “Ο ελληνικός τύπος στη Σμύρνη” (βλ. 38-43).

Κώστας Π. Παντελόγλου