Image

Θεατρικά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου εξεδόθησαν στη Μόσχα

2
λεπτά ανάγνωσης

xenopoulosΌσα ακολουθούν απόσπασμα είναι από δημοσίευμα της “Αυγής” στις 31 Μαρτίου 1962, το οποίο μας πληροφορούσε για τα αναφερόμενα στον τίτλο.

“Το εκδοτικό “Τέχνη” και στην σειρά “Βιβλιοθήκη του δραματουργού” εξέδωσε τόμο με έξη διαλεχτά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου. …

Ο τόμος περιλαμβάνει τα θεατρικά έργα: “Ο Ψυχοπατέρας”, “Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας”, “Στέλλα Βιολάντη”, “Ο πειρασμός”, “Το Ψυχοσάββατο”, “Ο ποπολάρος”.

Εισαγωγή και σχόλια έγραψε ο Έλληνας θεατρολόγος Δημήτριος Σπάθης και την μετάφραση έκαναν αντιστοίχως οι Κώστας Καρβουνίδης, Νίνα Λαζάρεβα, Σόνια Ιλίνσκαγια, Λαρίσα Τιούρινα, Τατιάνα Κακούρινα και Αλέκος Σενκέβιτς. Επιμελήθηκε δε τις μεταφράσεις η Λ. Μαολσιντσόβα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι … μια ολοκληρωμένη γνωριμία της θεατρικής παραγωγής του Ξενόπουλου, έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, γίνεται για πρώτη φορά τώρα, με την έκδοση των έξη έργων του στα ρωσικά … (στο εξωτερικό έργα του Ξενόπουλου είχαν δημοσιευτεί αποσπασματικά μεμονωμένα στα γαλλικά, στα ιταλικά κλπ.)”.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως αυτός ήταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός της περιόδου που τόσο επικρίνεται από τους “θεματοφύλακες του μαρξισμού-λενινισμού”, που δεν ψάχνουν στα χρόνια της στασιμότητας τις αιτίες των δυσμενών εξελίξεων…

Κώστας Π. Παντελόγλου