Image

Ένα γράμμα για το “Ριζοσπάστη”

2
λεπτά ανάγνωσης

antifa1Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 1988 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Πνευματικό μας Κέντρο (Ν. Τρυπιά 45), μια εκδήλωση έλαβε χώρα για το Ριζοσπάστη – στο προεδρείο της εκδήλωσης αυτής έστειλα τότε ένα γράμμα ως συμμετοχή μου στην εκδήλωση.

Το γράμμα αυτό δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1988, σελ. 32 με τίτλο “Ο Ριζοσπάστης πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας”, με έντονα μαύρα γράμματα – χρήσιμο βρίσκω, το γράμμα αυτό να βρει τη θέση του και στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας των ημερών μας, και τούτο διότι προσφέρει και στην ιστορία της πόλης μας και στον προβληματισμό για τον κομμουνιστικό Τύπο, καθώς νομίζω:

“Σαν γέννημα-θρέμμα Φιλαδελφειώτης και κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας, σαν τακτικός αναγνώστης του Ριζοσπάστη και ενδιαφερόμενος ζωηρά για τα ζητήματα του Τύπου, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού, νιώθω την ανάγκη να πάρω μέρος στη σημερινή εκδήλωση την αφιερωμένη στο Ριζοσπάστη που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο της συνοικίας μας.

Δε θα σημειώσω εδώ τις παρατηρήσεις μου για τον Ριζοσπάστη, το κάνω άλλωστε καθημερινά και συγκεκριμένα σε πολλά επίπεδα όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης από την επανέκδοσή του, άσχετα πόσο κατάφερα να πείσω μέχρι σήμερα.

Σ’ ένα μόνο πράγμα θέλω να σταθώ εδώ.

Ο Ριζοσπάστης δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, υπόθεση μόνο ορισμένων δημοσιογράφων και κομματικών στελεχών. Ο Ριζοσπάστης είναι, πρέπει να είναι, υπόθεση όλων όσοι νοιάζονται για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Επομένως η σύνταξή του, η κυκλοφορία του πρέπει να γίνει υπόθεση εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων Ελλήνων.

Η γνώμη μου αυτή δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή σαν άρνηση του ρόλου του Κόμματος στον κομμουνιστικό Τύπο. Απλά εκφράζει τη σταθερή μου πεποίθηση ότι, με τα δεδομένα των καιρών μας, είναι ο μονόδρομος για ένα άλλο επίπεδο της ύλης του και μια θεαματική άνοδο της κυκλοφορία του και επόμενα της επιρροής του, γεγονός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τον Τόπο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου