Image

Ε, σεις των επιχειρηματικών συμφερόντων που ενδιαφέρεστε για την ΑΕΚ .2

6
λεπτά ανάγνωσης
Ο Νίκος Γκούμας μιλάει στους φίλους της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος 1962-63. Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νίκος Τρυπιάς. Πηγή: Αθλητική Ηχώ, 26/6/1963
Ο Νίκος Γκούμας μιλάει στους φίλους της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος 1962-63. Στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νίκος Τρυπιάς. Πηγή: Αθλητική Ηχώ, 26/6/1963

Το παρακάτω κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” στις 22 Αυγούστου 2014 και διατηρεί ακέραιη την επικαιρότητά του.

Θα σας το πω άλλη μια φορά: Βρίσκεστε σε λάθος δρόμο!

Τίποτε δεν σημαίνει που έχετε μερικές διατάξεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής κλπ. να σας εξυπηρετούν. Τίποτε δεν σημαίνει που έχετε έναν αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι καταθέσατε τον φάκελο και καλά των επιδιωκομένων σας!

Με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που έχει χάσει την «δεδηλωμένη» όπως απέδειξαν οι Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2914, έτσι κι αλλιώς τα είχατε βρει, και με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων και το Β” Θερινό Τμήμα της δεν είχατε προβλήματα, όμως τα μυαλά και τις καρδιές των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας δεν τα έχετε κερδίσει για τα επιδιωκόμενά σας, ενώ η απαράδεκτη συμπεριφορά των οπαδών σας, που κρίνατε καλό να την δικαιολογήσετε κατά την συνέντευξή σας της 24ης Ιουλίου 2014 στην «Αίγλη» του Ζαππείου, έχει μεγαλώσει το χάσμα που χωρίζει τις Διοικήσεις της ΑΕΚ με την Πόλη από την δικτατορία των συνταγματαρχών και μετά.

Σας έχω ήδη γράψει ότι πρέπει να περιοριστείτε στα στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί στην ΑΕΚ και εκεί να φτιάξετε αθλητικές εγκαταστάσεις σε αρμονία με την Πόλη και τον πνεύμονά της, το Δάσος μας. Αυτό ίσως δημιουργήσει συνθήκες για να μικρύνει το χάσμα που χωρίζει τις Διοικήσεις της ΑΕΚ με την Πόλη. Η τυχόν επιμονή σας να προχωρήσετε στα επιδιωκόμενά σας, χωρίς να λογαριάζετε τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποξένωσή της ΑΕΚ από την Πόλη – ήδη η απουσία σας από την Πόλη μας, όχι υπ” ευθύνη των κατοίκων της, αλλά των Διοικήσεων της ΑΕΚ από το 2003 με το γκρέμισμα του υπάρχοντος τότε Σταδίου της ΑΕΚ, αλλά και η όλη συμπεριφορά των Διοικήσεων της ΑΕΚ, το επαναλαμβάνω, από την δικτατορία των συνταγματαρχών και μετά, έχουν οδηγήσει σε χαλάρωση των δεσμών της Πόλης με τους ανθρώπους της ΑΕΚ (άλλωστε και μια μικρή εξέταση των αποτελεσμάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2014 πείθει γι” αυτό έναν αντικειμενικό παρατηρητή).

Ανακρούσατε πρύμναν λοιπόν, αντί να επιμένετε σε πράγματα που θα φέρουν την ΑΕΚ σε πλήρη διάσταση με την Πόλη και τον κόσμο της, προσπαθήστε να σας δώσει η Πόλη και ο κόσμος της την σύμφωνη γνώμη του για αθλητικές εγκαταστάσεις στα στρέμματα που από παλαιότερα σας έχουν παραχωρηθεί για την άθληση των παιδιών των προσφύγων – που σημαίνει εγκαταστάσεις ανοικτές στον κόσμο της Πόλης μας· έτσι το εννοούσε ο Ιωάννης Χρυσάφης που άνοιξε τον δρόμο για να αποκτήσει Γήπεδο η ΑΕΚ και έτσι το εφάρμοσαν οι Διοικήσεις της Ομάδας μετά.

Λέγω προσπαθήστε να σας δώσει η Πόλη και ο κόσμος της την σύμφωνη γνώμη του για αθλητικές εγκαταστάσεις στα στρέμματα που από παλαιότερα έχουν παραχωρηθεί στην ΑΕΚ, διότι υπάρχουν και εκείνοι εκ των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας που τώρα πια δεν θέλουν καθόλου τέτοιες εγκαταστάσεις, ιδίως μετά από όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες με την συμπεριφορά των οπαδών της ΑΕΚ, αναλογιζόμενοι και όσα θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε κάθε ματς που θα διεξάγεται, τόσο από την οπαδική συμπεριφορά, όσο και από την κυκλοφοριακή αναστάτωση.

Η ΑΕΚ θα καταφέρει να ξαναεγκλιματιστεί στην Νέα Φιλαδέλφεια μόνο αν καταφέρει να κερδίσει την ευμενή ανοχή και την ενεργό στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της Πόλης μας – αυτή όμως η ανοχή και η στήριξη επί του παρόντος δεν υπάρχουν, ούτε και πρόκειται να υπάρξουν όσο συνεχίζετε να βαδίζετε τον λάθος δρόμο!

Εγώ που σας γράφω γεννήθηκα μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 6 Μαΐου 1943, ο πατέρας μου γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη με την γιαγιά μου και τα τρία αδέλφια του είναι από τους πρώτους που κατοίκησαν την Μικρασιατοπροσφυγούπολη της Νέας Φιλαδέλφειας τον Ιούλιο του 1927, μετά την φωτιά στις παράγκες του Γηροκομείου, γνωρίζω λοιπόν καλά πως οι εκ Κωνσταντινουπόλεως προερχόμενοι κάτοικοι του Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν μόνο το 12,72%, ενώ από τη Σμύρνη το 23,27%, από τα Βουρλά το 10,06% και από 118 άλλες πόλεις της Μικράς Ασίας, σε πολύ μικρά ποσοστά από κάθε μία, οι υπόλοιποι.

Δηλαδή οι εκ Κωνσταντινουπόλεως προερχόμενοι ήταν μειοψηφία μικρή από την αρχή του Συνοικισμού, με κύρος όμως υψηλό, λόγω των δυνατοτήτων τους, της όλης συμπεριφοράς τους, της σημαντικής συμβολής τους στα κοινά της Νέας Φιλαδέλφειας – τώρα πια πόσοι είναι οι εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγόμενοι στην Πόλη μας δεν είναι γνωστό, και από την άλλη η ΑΕΚ δεν είναι το μοναδικό αθλητικό σωματείο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικρασίας. Στην Πόλη μας επί παραδείγματι έχουμε τον επί πολλές δεκαετίες υπάρχοντα «Ιωνικό», που έφτιαξαν οι Σμυρνιοί της Νέας Φιλαδέλφειας, σιμά μας έχουμε τον «Απόλλωνα», που οι ρίζες του βρίσκονται στην Σμύρνη, ενώ στην αντιδιαστολή της Νέας Φιλαδέλφειας, την Νέα Σμύρνη δηλαδή, έχουμε τον «Πανιώνιο» κι αυτόν βαθύρριζον της Σμύρνης.

Δεν είναι εδώ ο χώρος ο κατάλληλος για ν” αναφερθώ με λεπτομέρειες στις προσπάθειες των προσφύγων της Μικρασίας στον αθλητικό τομέα, προσπάθειες στους τριγύρω μας συνοικισμούς και πόλεις του Αθηναϊκού-Πειραϊκού-Αττικού χώρου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, προσπάθειες που δεν επιτρέπουν την μονοπώλησή τους από καμιά πλευρά – ούτε είναι κατάλληλος ο χώρος για να αναφερθώ με λεπτομέρειες στις σχετικές προσπάθειες στην Νέα Φιλαδέλφεια από τότε που πρωτοκατοικήθηκε, αυτό όμως που πρέπει να σημειώσω είναι ότι η ΑΕΚ είχε δημιουργηθεί το 1924 στην Αθήνα, ενόσω ο Συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν υπό ανέγερση από το 1923 και πρωτοκατοικήθηκε όπως σημείωσα τον Ιούλιο του 1927 και η ΑΕΚ εγκαινίασε το Γήπεδο επίσημα το 1930. Επομένως;

Δεν νομίζω πως χρειάζεται την απάντησή μου το ερώτημα, παρά ταύτα ας την σημειώσω: Η ΑΕΚ έγινε της Πόλης μας, υιοθετήθηκε απ” αυτήν, πάει πολύ -αγνώμων- να επιτίθεται τώρα στην Νέα Φιλαδέλφεια, παραδομένη κιόλας σε επιχειρηματικά συμφέροντα – σκέφτονται άραγε, όσοι έτσι ενεργούν, την δύσκολη θέση των Κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν σε νεκρούς όπως λ.χ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο ΣΤ” ο οποίος κατοίκησε στην Πόλη μας από το 1927 ως το 1930 που πέθανε, ή ο διακεκριμένος νομικός και επιφανής Φιλαδελφειώτης εκ Κωνσταντινουπόλεως Παντελής Ραπτάρχης που επί δεκαετίες κοσμούσε την Πόλη μας με την παρουσία του;

Κώστας Π. Παντελόγλου