Image

Το Θέατρο στην Εκπαίδευση

theatre-masks-575x292Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, εξαιρετικά χρήσιμα θαρρώ, άντλησα από το “Διαβάζω” (Τεύχος 139, 12 Μαρτίου 1986) – ας προσεχτούν:

“… με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε την είδηση ότι το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου … διοργανώνει μαζί με την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Τέχνης Συνέδριο με θέμα “Το Θέατρο στην Εκπαίδευση”.

Το Συνέδριο αυτό, που θα συγκεντρώσει Έλληνες και ξένους ανθρώπους του θεάτρου και παιδαγωγούς, έχει σκοπό να φωτίσει τους τρόπους με τους οποίους το θέατρο συναντιέται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ώστε μέσα από την δημοσιότητα που θα δοθεί στις εργασίες του, να καλλιεργηθεί το έδαφος για την ένταξη της θεατρικής εμπειρίας στην σχολική πράξη, καθώς και στον ελεύθερο χρόνο των μαθητών! …

Θα παρουσιάσουν εισηγήσεις 25 περίπου σύνεδροι, κατά το ένα τρίτο αλλοδαποί (από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία). Θα υπάρξει επίσης συμμετοχή από την Κύπρο.

Οι εισηγήσεις θα περιστρέφονται γύρω από τα παρακάτω θέματα:

Α. Το Θέατρο ως Μάθημα
1. Η προσέγγιση των θεατρικών κειμένων στα μαθήματα της αρχαίας και της νεοελληνικής λογοτεχνίας
2. Για ένα μάθημα εισαγωγής στην τέχνη του θεάτρου

Β. Η Θεατρική Πράξη στο Σχολείο
1. Ασκήσεις θεατρικής έκφρασης
2. Ολοκληρωμένες παραστάσεις
3. Παρεμβάσεις ανθρώπων του θεάτρου στο σχολείο

Το Συνέδριο, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα διαρκέσει από τις 11 έως 13 Απριλίου (1986)…”

Κώστας Π. Παντελόγλου