Image

Σελίδες πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας – Σημειώσεις ξεφυλλίζοντας το πρώτο τεύχος του αντιδικτατορικού περιοδικού “Η Συνέχεια” (Μάρτιος 1973)

  • Ο Λούκατς για τον Ουγγρικό κινηματογράφο (σελ. 31-33)

“Το 1968 ο Γκέοργκ Λούκατς παρεχώρησε στο Ουγγρικό περιοδικό Film Kultura μια μεγάλη συνέντευξη όπου εξέθεσε, για πρώτη φορά σε τόση έκταση, τις απόψεις του για τον σύγχρονο Ουγγρικό κινηματογράφο και ιδιαίτερα για τα έργα του Μίκλος Γιάντσο και του Άντρας Κόβατς. Η συνέντευξη αυτή μεταφράστηκε ιταλικά στο περιοδικό Cinema Nuovo (αρ. 196 και 197, το 1969) και αποσπάσματά της αναδημοσιεύτηκαν στα γαλλικά περιοδικά Cinema 69 (αρ. 140) και Etudes Cinematographiques αρ. 73-77 σε άρθρο του Guido Aristarco). Κομμάτια της συνέντευξης αυτής παρουσιάζονται εδώ”.

  • Ο Νίκος Κάσδαγλης για το βιβλίο του Αντρέα Φραγκιά Λοιμός, Αθήνα 1972 (σελ. 38-39) – σημειώνω τα παρακάτω ακροτελεύτια της βιβλιοκριτικής του:

“Στις σημαντικές συνέπειες της πολιτικής ανωμαλίες που επισημαίνω πιο πάνω πρέπει να ενταχθεί και η λειτουργία του στρατοπέδου που ζωντανεύει με τόση ενάργεια ο Φραγκιάς.

“Το Μακρονήσι είν’ ένας βράχος σιμά στο Σούνιο.

Το στρατόπεδο συγκεντρώσεως άρχισε να λειτουργεί το ’47 με μικρές ομάδες εξόριστων στρατιωτικών, μα σύντομα μεγάλωσε. Έστελναν τους κληρωτούς φαντάρους που θεωρήθηκαν ύποπτοι για τα αισθήματά τους προς την κυβέρνηση της εποχής.

Αρχές του ’48 έστειλαν στο στρατόπεδο άντρες πολιτικούς κρατούμενους, κι αργότερα γυναίκες, και παιδιά ακόμα.

Ακούω πως πέρασαν από τον έρημο βράχο 70.000 άνθρωποι, κι ο πληθυσμός του έφθασε 28.000, μα δεν έχω τρόπο να ελέγξω την ακρίβεια των αριθμών.

Τον Ιούνιο του ’50 αλλάζει η κυβέρνηση με εκλογές, οι συνθήκες διαβίωσηης καλυτερεύουν σημαντικά, φεύγουν οι μη στρατιωτικοί πολιτικοί κρατούμενοι κι ο αριθμός των εγκλείστων λιγοστεύει προοδευτικά, ως το ’56 που διαλύεται το στρατόπεδο.

Το Μακρονήσι είναι πάλι ένας έρημος βράχος σιμά στο Σούνιο. Από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως απομένουν κάποια χαλάσματα και η απαίσια φήμη του”.

  • Από το Βιβλιογραφικό Δελτίο του Εμμ. Μοσχονά, Ιαν. Φεβρ. 1973 (σελ. 46-47)

Πολιτική: Δημήτρης Τσάτσος, Προβλήματα Δημοκρατίας. Πρόλογος Αναστάσης Πεπονής, Αθήνα 1973, Ίκαρος, σελ. 140. Θέματα: Η πολιτική “ουδετερότητα” της Πολιτείας – Γνωσιοκρατία και δημοκρατία – Παιδεία και δημοκρατία – Το λειτούργημα του πολίτη στην δημοκρατία – Πολιτικά κόμματα και δημοκρατία – Η χρηματοδότηση της πολιτικής και το πολίτευμα – “Η τεχνική της βίας” – Τα περσσότερα δοκίμια είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Το Βήμα (Σεπτ. 1971 – Δεκ. 1972) και ξαναδουλεύτηκαν.

Οικονομική: Andreas Papandreou, Paternalistic Capitalism, Minneapolis 1972, University of Minnesota, σελ. viii + 190.

Ιστορία: Σταυράκης Αναγνώστου, Η Λεσβιάς. Ωδή ή ιστορικόν εγκώμιον της νήσου Λέσβου. Φωτοτυπημένη επανέκδοση της πρώτης έκδοσης του 1850. Πρόλογος Κ. Τσελέκα. Εισαγωγή Γιώργη Βαλέτα. Αθήνα 1972, Πηγή, σελ. 16 + 234.

  • Από το Ζώδιο Μάρτιος 1973

Θέατρο Τέχνης 1942-1972. Τριάντα χρόνια γονιμότατης καλλιτεχνικής δράσης του Καρόλου Κουν συγκεντρωμένα σ’ ένα πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα, με όλα τα στοιχεία προσφοράς του Θεάτρου Τέχνης και της Σχολής του”.

Σημειώνω εδώ ότι το περιοδικό Η Συνέχεια έχει ψηφιοποιηθεί από τα ΑΣΚΙ. Εδώ το εν λόγω πρώτο τεύχος.

Κώστας Π. Παντελόγλου