Image

Περί βιομηχανικής κληρονομιάς

matsagos_hiΕίναι νομίζω χρήσιμο στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” να καταχωρώ και μερικά για την βιομηχανική κληρονομιά (σχετικά δημοσιεύματα κά.), και τούτο διότι οι χώροι της βιομηχανικής παραγωγής κάθε άλλο παρά έχουν χάσει δια παντός την αξία τους, και επιπλέον στην Πόλη μας και στις τριγύρω περιοχές έντονα, ακόμα και σήμερα, είναι τα ίχνη της παλαιότερης βιομηχανικής παρουσίας.

Όσα σήμερα θα καταχωρήσω αναφέρονται στην 5η Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) με τίτλο “… Βιομηχανική κληρονομιά και μετασχηματισμοί πόλεων” (Βόλος 22-25 Νοεμβρίου 2007), με συνδιοργανωτές το ΤΕΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, το Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – και τα αντλώ από δημοσίευμα του “Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ” (Τεύχος 2464, 19 Νοεμβρίου 2007), στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται:

“Σε σχετική ανακοίνωση (για την Συνάντηση) αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Καθώς ολοκληρώνεται ο πολυετής κύκλος αποβιομηχάνισης της χώρας, οι παλιές βιομηχανικές ζώνες μετασχηματίζονται σε γκρίζες νησίδες ερειπίων χωρίς ζωή. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα σημαντικά εργοστάσια του 20ου αιώνα στέκουν ανενεργά. Οι χώροι τους αποτελούν δυνάμει πεδία αξιοποίησης. Συνήθως στην περιφέρεια, αλλά και αρκετές φορές κοντά στα κέντρα των πόλεων, μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα αναμένουν την καταστροφή ή την αναβίωση. Η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων και η ανάκτηση των αστικών κενών τα οποία προέκυψαν από τη διαδικασία της αποβιομηχάνισης αποτελούν καίριο ζήτημα για την διαχείριση των πόλεων του αναπτυγμένου κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες”.

Οι επιστημονικές εισηγήσεις είναι διαρθρωμένες σε 6 ενότητες:

Ιστορικές βιομηχανικές ζώνες: Παρελθόν, παρόν, μέλλον.

Ανάκτηση ιστορικών βιομηχανικών ζωνών: Κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα.

Εργαλεία και σχεδιασμός. Μεθοδολογία διάσωσης και επανάχρησης. Θεσμικό πλαίσιο.

Κτηματοαγορά. Αυτοδιοίκηση. Κινήσεις Πολιτών.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Η εμπειρία αξιοποίησης της βιομηχανικής κληρονομιάς στον Βόλο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου