Image

Πόλεις, περιφέρειες και κεντρική εξουσία (κι άλλα κατέβηκε σκαλιά στου κακού τη σκάλα το ΚΚΕ)

Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων ο ειδικός αγορητής (!) του ΚΚΕ βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης επί του εκλογομαγειρευτικού αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου Βορίδη που αφορά τους Δήμους και τις Περιφέρειες, είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

“Και το ζήτημα δεν είναι η υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης από τις επιβουλές του Κεντρικού Κράτους και των Κυβερνήσεων με χάρτινες αποφάσεις και λόγια του αέρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, όχι μόνο με τα χαρτιά, αλλά ούτε με τα κανόνια! Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη συγκεντρώνει στα χέρια της κεντρικής εξουσίας τόση δύναμη που δεν μπορούν ποτέ να της αντισταθούν οι περιοχές και οι πόλεις. Το ζήτημα είναι ποια τάξη έχει την πολιτική εξουσία στο κέντρο και στην περιφέρεια!”

Κι άλλα κατέβηκε σκαλιά στου κακού τη σκάλα το ΚΚΕ μ’ αυτά τα λόγια του ειδικού του αγορητή (!).

Όσον αφορά τις πόλεις και τις περιφέρειες, δεν θα πάψουν ποτέ να αντιστέκονται στις αντιαυτοδιοικητικές και αντιλαϊκές επιδιώξεις της κεντρικής εξουσίας, κατά την πίστη τους στο δικαίωμα αυτοδιοίκησης αλλά και στην ανάγκη της υπεράσπισης των όρων ζωής των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων.

Και επιπλέον θα αγωνίζονται για επαναπατρισμό αρμοδιοτήτων και πόρων που νέμονται φορείς-δημιουργήματα της κεντρικής εξουσίας…

Ό,τι και να μηχανεύονται και να πράττουν οι της κεντρικής εξουσίας και παρά που ριψάσπιδες της ιδέας της Αυτοδιοίκησης, ανεμίζοντας σημαίες ΚΚΕ, έχουν εδώ και χρόνια εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

Πείθει περί τούτου η ιστορική διαδρομή της Αυτοδιοίκησης, η οποία υπήρξε και όταν το κεντρικό κράτος είχε καταρρεύσει…

Κώστας Π. Παντελόγλου