Image

Μερικά για την βδομαδιάτικη εφημερίδα της Νέας Ιωνίας “Η Κυριακάτικη” και την “Πανιώνιο Οργάνωσι Προσφύγων” (Π.Ο.Π.)

Δεν είναι λίγες οι αναφορές στην βδομαδιάτικη εφημερίδα της Νέας Ιωνίας “Η Κυριακάτικη” και στην “Πανιώνιο Οργάνωσι Προσφύγων” – όμως εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, διαλέγω να καταχωρήσω πρώτα όσα και όπως αναφέρονται σε δημοσίευμα του Προσφυγικού Ημερολογίου 1926. Στην διαδρομή του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλα και τούτο διότι “Η Κυριακάτικη” και η “Πανιώνιος Οργάνωσι Προσφύγων” αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της Νεοϊωνιώτικης ιστορίας.

Ας διαβάσουμε όμως τώρα αυτά που καταρχήν επέλεξα:

Φύλλο της Κυριακάτικης - πηγή: http://anemourion.blogspot.gr, Γεώργιος Αργυρίου
Φύλλο της Κυριακάτικης – πηγή: http://anemourion.blogspot.gr, Γεώργιος Αργυρίου

“Όλα κι όλα! Η Ιωνία μας έχει και τον τοπικό της Τύπο. Η “Κυριακάτικη” είναι το δημοσιογραφικό όργανό μας. Δια τους αγνοούντας η “Κυριακάτικη” είναι το χαμίνι της Αθηναϊκής δημοσιογραφίας.

Μικροσκοπική στο σχήμα, τόση δα, δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν. Εμπνέεται από αρχές ριζοσπαστικές και αγνοεί τα προσχήματα. “Έχει άλλον τρόπο του δημοσιογραφείν”, όπως έγραψε κάποτε πρωινή καθημερινή εφημερίς.

Οι αγώνες της “Κυριακάτικης” είναι γνωστοί σ’ όλους σχεδόν τους Προσφυγικούς Συνοικισμούς Αθηνών και Πειραιώς. Πολλά άρθρα της έφθασαν μέχρις Αιγύπτου και Αμερικής όπου ανεδημοσιεύθησαν.

Αναφέρω το “Στέμμα” της Αλεξανδρείας, και τον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, που έγραψε τόσα κολακευτικά για την “Κυριακάτικη” και παραλείπω τις Αθηναϊκές εφημερίδες.

Όπου ριζοσπαστική κίνησις εκεί θα συναντήσετε την μύτη της “Κυριακάτικης”. Πρωτίστη μεταξύ πρώτων, ουραγός των προσφυγικών οργανώσεων των Συνοικισμών, έδωσε το σύνθημα μιας σειράς σωτηρίων μέτρων.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της “Κυριακάτικης”. Μικροσκοπική και ατρόμητος. Εκείνα που δεν ετόλμησαν να ξεσκεπάσουν οι κολοσσοί της Ελληνικής δημοσιογραφίας τα εξεσκέπασεν η “Κυριακάτικη”.

ο

Και δύο λόγια για το επιτελείο της “Κυριακάτικης”. Προ μηνός ακόμη η “Κυριακάτικη” εξεδίδετο από τον “Όμιλο Τιτλούχων”, τώρα τελευταίως όμως έγινε κάποιος ανασχηματισμός και η “Κυριακάτικη” εκδίδεται από τον “Όμιλον των Δεκατριών Εταίρων”!

Η σύνταξίς της γίνεται από γκρουπ ερασιτεχνών δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων είναι το τρίο: Διακάκης, Σαμιωτάκης, Χρυσοχόου.

ο

… Η ισχυρότερη οργάνωσι της Ιωνίας και μια απ’ τις μεγαλύτερες προσφυγικές οργανώσεις της Ελλάδος είναι η Πανιώνιος Οργάνωσις Προσφύγων (Π.Ο.Π.).

Από την Πανιώνιο Οργάνωσι Προσφύγων (Π.Ο.Π.) ξεπήδησε η “Κυριακάτικη”, η οποία υπήρξε πολύτιμος συνεργάτης και αφοσιωμένο όργανό της. Το τοπικό έργο της Πανιωνίου Οργανώσεως Προσφύγων (Π.Ο.Π.) είναι τόσο τεράστιο, που θα απαιτούσε σελίδες ολόκληρες για να εκτεθή εν περιλήψει.

Στο ενεργητικό της φέρει δύο συλλαλητήρια. Στο ζήτημα της μη πληρωμής ενοικίων παρά της φτωχολογιάς, και της μη αγοράς των οικημάτων προ της λήψεως των αποζημιώσεων η Πανιώνιος Οργάνωσις Προσφύγων (Π.Ο.Π.) έπαιξε τον πρώτιστον ρόλον.

Το μη πέταγμα στους δρόμους της φτωχολογιάς των Συνοικισμών οφείλεται κατά μέγα μέρος στην Πανιώνιο Οργάνωσι Προσφύγων (Π.Ο.Π.) και στην συνεργασία της με όλες τις οργανώσεις της Κοκκινιάς, του Βύρωνος, της Καισαριανής.

Σ’ αυτή και στην “Κυριακάτικη” οφείλεται η θεραπεία των πλείστων αναγκών της Ιωνίας: Στάσις του Σιδηροδρόμου Κηφισιάς στην Ιωνία. Επίσπευσις ιδρύσεως Σχολείου, Φαρμακείου, Ιατρείου.

Παραλείπω τις φροντίδες για την καθαριότητα, την ύδρευση, την αποπεράτωσι των δρόμων το ξεσκέπασμα των καταχρήσεων, τας μηνύσεις της κι χίλια δυο άλλα έργα της”.

Μένει να σημειώσω πως το δημοσίευμα απ’ όπου άντλησα όσα παραπάνω καταχώρησα φέρει την υπογραφή Dr Dack’son.

Κώστας Π. Παντελόγλου