Image

Οι καλλιτέχνες ήταν πάντα στις επάλξεις

2
λεπτά ανάγνωσης

Μ’ αυτό τον τίτλο και επίτιτλο “Εικαστικά” το περιοδικό Αντί (βλ. τεύχος 4, 19 Οκτωβρίου 1974, σελ. 40) παρουσιάζει προκήρυξη της Τομεακής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) των Καλλιτεχνών με ημερομηνία 7 Αυγούστου 1943 – απόσπασμα αυτής της προκήρυξης είναι όσα ακολουθούν:

“Πέρασαν δύο περίπου μήνες που ο Υπουργός Λούβαρης υποσχέθηκε να λύσει τα οικονομικά μας και επαγγελματικά ζητήματα, δίνοντας άμεση διέξοδο στα προβλήματα των μηνιαίων επιδομάτων.

Ωστόσο, τελευταία μονάχα στις εφημερίδες γράφτηκε πως η οικονομική βοήθεια στους καλλιτέχνες είναι πια γεγονός. Ακόμα διαβάσαμε στις εφημερίδες ποσά εκατομμυρίων που διατέθηκαν και θα διατεθούν για την ενίσχυση των καλλιτεχνών. Ο σκοπός αυτών των δημοσιευμάτων είναι η εξαπάτηση του κοινού και η δημιουργία μιας τεχνητής ατμόσφαιρας ευτυχίας στην τάξη των καλλιτεχνών. Αντίθετα παραπάνω, το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων τόκανε έξη η βλαβερή Διεύθυνση των Καλών Τεχνών. Το ποσό των πέντε εκατομμυρίων για την ενίσχυση της χαρακτικής και το άνοιγμα των εργαστηρίων απορρίφτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών…

Καταγγέλοντας τα παραπάνω, καλούμε όλους τους καλλιτέχνες … με επιτροπές να ζητήσουνε: – Την άμεση χορήγηση των μηνιαίων επιδομάτων σ’ όλους τους καλλιτέχνες”.

Κώστας Π. Παντελόγλου