Image

“Εύβοια: λαϊκός πολιτισμός”

2
λεπτά ανάγνωσης

Καταχωρώ πιο κάτω μερικά που δημοσιεύθηκαν στα Πολιτικά Θέματα, αρ. φύλλου 80, 3-9 Απριλίου 1976, σελ. 9:

“Βρέξαμε το βιβλίο με κρασί από την Σκεπαστή Ευβοίας – ένα ορεινό χωριό. Και το βιβλίο αρκετά ογκώδες. Τίτλος του: Εύβοια: λαϊκός πολιτισμός. Σελίδες 352. Συγγραφέας ο Δημ. Χρ. Σέττας. Εκδότης: ένας προικισμένος νέος, με σημαντικό έργο στον χώρο του καλού και σπάνιου βιβλίου – ο κ. Σπανός. Το βιβλίο είναι βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών.

Επί 25 χρόνια, ο δάσκαλος Δημ. Σέττας έσκαβε τα χωριά της Εύβοιας, για να βρει τον θησαυρό που είναι δημοτικά τραγούδια, επωδές, παραδόσεις, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, έγχρωμο και ασπρόμαυρο. Αυτά τα χρόνια χώρεσαν σ’ ένα τεκμηριωμένο βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο.

Ο εκδότης, στην “Γκαλερί των Βιβλιοφίλων” (Ιπποκράτους 23) έχει άλλα 24 βιβλία που μιλούν για την Εύβοια. Και έχει κατά νουν να πράξει πολλά για χάρη του τόπου αυτού. Ξεφυλλίσαμε στην σύντομη συνάντησή μας στο πατάρι της Μαυρομιχάλη 7 το “πράσινο” βιβλίο του Δημ. Σέττα. Ενδυμασίες, χωριάτικα σπίτια, γραφικά δρομάκια, χωριά που αργοπεθαίνουν, σκηνές από το χωράφι. Αυτά θέλησε να διασώσει ο συγγραφέας. Ένας εκδότης τα κάμει σήμερα κτήμα του λαού. Βρέξαμε, λοιπόν, με κρασί από την Σκεπαστή της Εύβοιας το καινούργιο βιβλίο του οίκου “Σπανός”, ευχηθήκαμε στον συγγραφέα και πήραμε μαζί μας την αισιοδοξία πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, που πιστεύουν στα χωριά μας και στον πολιτισμό που γεννήθηκε μαζί τους”.

Κώστας Π. Παντελόγλου