Image

Μια αναφορά στο έργο της Μικρασιάτισσας συγγραφέως Διδώς Σωτηρίου

Όσα ακολουθούν είναι από τη χειρόγραφη εργασία μου με τίτλο

ΓΝΩΣΙΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΟΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Οδοί και πλατείες και τα σημαινόμενά τους, διατυπωθέντα εγκυκλοπαιδικώς και συμπληρωθέντα βιβλιογραφικώς αλλά και μετά κειμένων διαφωτιστικών,

η οποία επί του παρόντος εκτείνεται σε 175 σελίδες. Η εργασία μου αυτή ανασυστήνει τους δρόμους και τις πλατείες του Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, πριν τις μετονομασίες ή και άλλο “πείραγμά” τους, που κατά τη γνώμη μου έχουν τραυματίσει τον χαρακτήρα του, ζωντανεύοντας κατά το δυνατό τις Μικρασιατικές Πατρίδες, προάγοντας συνάμα τη γνώση για τη Μικρασία.

Τα όσα ακολουθούν περιλαμβάνονται σε εκείνα της παραπάνω εργασίας μου που αναφέρονται στην οδό Τράλλεων:

“Στο σημείο αυτό οφείλω αναφορά σε μια κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, την πεζογράφο και διακεκριμένη της δημοσιογραφίας και της συγγραφής στους τομείς της διεθνούς και ελληνικής πολιτικής, τη Διδώ Σωτηρίου. Η Διδώ Σωτηρίου ήταν από το Αϊδίνι (Τράλλεις). Τα έργα της είναι τα ακόλουθα: 1) Οι νεκροί περιμένουν (1959) – 2) Ηλέκτρα (1961). Αναφέρεται στην ηρωΐδα της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου από το Νέο Ηράκλειο, με ισχυρούς δεσμούς με τη Νέα Φιλαδέλφεια, αδελφή του Λευτέρη Αποστόλου, πρώτου Γραμματέα του ΕΑΜ – 3) Ματωμένα Χώματα (1962). Στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης έχει σημειώσει: “Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που ο Μικρασιατικός Ελληνισμός ξεριζώθηκε από τις προγονικές εστίες του. Και είναι τούτος ο ξεριζωμός ένα από τα συγκλονιστικότερα κεφάλαια της νεώτερης ιστορίας μας. Κείνοι που έζησαν μέσα στη θύελλα φεύγουν ένας-ένας και η ζωντανή μαρτυρία τους χάνεται. Χάνονται οι λαϊκοί θησαυροί ή μπαλσαμώνονται στα ιστορικά αρχεία. (…) Στις γνώμες ζωντανών έσκυψα. Ακούμπησα με αγάπη και πόνο τ’ αφτί στις καρδιές τους, εκεί που κρατούν τις θύμησες, όπως στο κονοστάσι τα βάγια και τα στέφανα. (…) Από τέτοιους αυτόπτες μάρτυρες πήρα το υλικό που χρειαζόμουνα, για να γράψω τούτο το μυθιστόρημα, με μοναδική έγνοια να συμβάλλω στην ανάπλαση ενός κόσμου που χάθηκε για πάντα· να μην ξεχνούν οι παλαιοί· να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι” – 4) Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο (1975) – 5) Εντολή (1976). Αναφέρεται στην υπόθεση Μπελογιάννη – 6) Μέσα στις φλόγες (1978) – 7) Επισκέπτες (1979) – 8) Κατεδαφιζόμεθα (1982) – 9) Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου (1945-1947). Ένα ανέκδοτο χειρόγραφο για τη διεθνή πολιτική (2009)”.

Κώστας Π. Παντελόγλου