Image

Σχετικά με τους εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων .2

Στο προηγούμενο πρώτο σημείωμά μου αναφέρθηκα στους εργαζόμενους “στ’ άσφαλτα”· σ’ αυτό αναφέρομαι στους υπόλοιπους εργαζόμενους της διεύθυνσης μηχανολογικού-καθαριότητας – θυμίζω πως πρόκειται για απόσπασμα γραφτού μου της 27ης Φεβρουαρίου 1977, όταν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων:

“440 εργάτες και 180 οδηγοί μαζεύουν από 87 περιοχές και 40 σημεία, με τα 80 “σκουπιδιάρικα” του Δήμου Αθηναίων και τα 20 νοικιασμένα ανοιχτά, 700 τόννους σκουπίδια τη μέρα.

50 τόννους από τα κουτιά, 20 τόννους από τις λαϊκές αγορές, 10 τόννους από την κεντρική αγορά, 50 τόννους από τα μαγαζιά του κέντρου και 570 τόννους από τα σπίτια και τα μαγαζιά που βρίσκονται στις άλλες περιοχές του Δήμου.

Από τις 87 περιοχές του Δήμου μαζεύονται 600 τόννοι σκουπίδια. Από κάθε περιοχή τα “σκουπιδιάρικα” δεν μεταφέρουν στη χωματερή τα ίδια σκουπίδια.

Από 3 περιοχές του Δήμου Αθηναίων τα “σκουπιδιάρικα” μεταφέρουν γύρω στους 9 τόννους σκουπίδια κάθε μέρα. Από 3 γύρω στους 8,5 τόννους, από 15 γύρω στους 8 τόννους, από 12 γύρω στους 7,5 τόννους, από 15 γύρω στους 7 τόννους, από 18 γύρω στους 6,5 τόννους, από 8 γύρω στους 6 τόννους, από 5 γύρω στους 5,5 τόννους, από 4 γύρω στους 5 τόννους, από 3 γύρω στους 4,5 τόννους και από 1 περιοχή 4,1 τόννους σκουπίδια κάθε μέρα.

25 εργάτες δουλεύουν στα συνεργεία του Δήμου που πλένουν τα σκουπιδιάρικα και σκουπίζουν τον χώρο στάθμευσής τους, που επισκευάζουν τα κουτιά, που μαζεύουν τα σκουπίδια σε μερικά ορεινά σημεία της Αθήνας (Τουρκοβούνια, Αναφιώτικα…) και τα κατεβάζουν στον πιο κοντινό δρόμο που να περνά “σκουπιδιάρικο” κά.

70 εργαζόμενοι είναι επόπτες, φύλακες, διοικητικοί, αποθηκάριοι, κλητήρες, οδηγοί που δεν δουλεύουν στα “σκουπιδιάρικα”, χειριστές μηχανών κά.

Επικεφαλής της διεύθυνσης μηχανολογικού-καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων είναι μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος· τον βοηθούν 2 υπομηχανικοί· τμηματάρχης είναι επικεφαλής του τμήματος καθαριότητας.

Εργαζόμενοι του Δήμου των τμημάτων προσωπικού, προμηθειών, αποθηκών, εντελλομένων εξόδων, της διεύθυνσης ελέγχου και επιθεωρήσεως κά. ασχολούνται και με την αντιμετώπιση ζητημάτων της διεύθυνσης μηχανολογικού-καθαριότητας· αυτοί δεν περιλαμβάνονται στη δύναμή της”.

Κώστας Π. Παντελόγλου