Image

Φτώχεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Φθίνοντος του μηνός Νοεμβρίου 1951, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, συνήλθε το Δ’ Συνέδριο των Πόλεων της Ελλάδος· μία των εισηγήσεων, εκείνη του παρέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημητρίου Κ. Ψαρού, περί των συγχρόνων προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Επί του θέματος του σημερινού τίτλου, σημείωνε τα ακόλουθα:

“Αι Τοπικαί Εξουσίαι, αι μόναι εξουσίαι εντός του Κράτους απορρέουσαι ως η κεντρική εκ της λαϊκής κυριαρχίας, οφείλουσιν ωσαύτως να επαγρυπνώσιν δια την κατάργησιν της πτωχείας, τον περιορισμόν των ανισοτήτων, την ύπαρξιν των στοιχειωδών προϋποθέσεων του οικονομικού βίου δια πάντας τους πολίτας”.

Σημειώνω δύο-τρία πράγματα συμπληρωματικά:

Πρώτα ότι στο Συνέδριο αυτό είχε πάρει μέρος ο Δήμαρχός μας Νικόλαος Τρυπιάς, εκλεγμένος στις πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές του Απριλίου 1951.

Δεύτερον, ο Δημήτριος Κ. Ψαρός εξελίχθηκε σε Σύμβουλο Επικρατείας, αλλά και Καθηγητή της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς στο Δημοσιονομικό Δίκαιο, ανέλαβε δε την επιστημονική επιμέλεια της “Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως”, του επισήμου οργάνου των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, το οποίο εξεδίδετο από την Κεντρική τους Ένωση, από της επανεκδόσεώς της το 1953.

Δήμαρχος των Αθηναίων στις δημοτικές εκλογές του Απριλίου 1951 είχε εκλεγεί ο Κώστας Κοτζιάς.

Κώστας Π. Παντελόγλου