Image

Βιβλία για τον Ναζισμό-Φασισμό .2

1
λεπτά ανάγνωσης

Δίνω σήμερα εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, συνέχεια σ’ αυτόν τον τίτλο, με το βιβλίο του Παλμίρο Τολιάτι “Μαθήματα για τον Φασισμό”.

Τα “Μαθήματα για τον Φασισμό” κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 1975, σε μετάφραση της Μυρσίνης Ζορμπά, από τις Εκδόσεις “Οδυσσέας”, 40 ακριβώς χρόνια από τότε που έγιναν, ανάμεσα στον Γενάρη και τον Απρίλη του 1935 στη Μόσχα, πριν απ’ το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Αποτελούν δε τα μαθήματα αυτά το σημαντικότερο μέρος 15 μαθημάτων που έδωσε ο Τολιάτι με τον γενικό τίτλο “Οι αντίπαλοι”. Τα άλλα μαθήματα αναφέρονταν στους σοσιαλιστές, τους καθολικούς, τους δημοκρατικούς, τους αναρχικούς, τις οργανώσεις και τα κόμματά τους.

Στα “Μαθήματα για τον Φασισμό” ο Παλμίρο Τολιάτι έδωσε μια συνέχεια στις αναλύσεις του Αντόνιο Γκράμσι, τις δημοσιευμένες στο περιοδικό “Ordine Nuovo” τη δεκαετία του ‘20, αναλύσεις που εμβάθυναν και δεν σταματούσαν απλά στην καταγγελία της εισβολής των βαρβάρων στην κοινωνικοπολιτική ζωή.

Τα “Μαθήματα για τον Φασισμό” εκτείνονται σε σχεδόν 170 σελίδες, τη στοιχειοθεσία δε και την εκτύπωση ανέλαβαν οι Κ. Μπαμπάνης-Ε. Μπάρμπη, Γερανίου 24 Αθήνα (5ος όροφος).

Κώστας Π. Παντελόγλου