Image

Μια έλλειψη

2
λεπτά ανάγνωσης

Διαβάζω και εγώ τα περί “κομμουνιστικών καθεστώτων” μ’ αφορμή το συνέδριο των Εσθονών και την τοποθέτηση της κυβέρνησης δια του υπουργού δικαιοσύνης. Διάβασα και τα του γραφείου τύπου της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος.

Τι θα είχα να πω;

Υπάρχει νομίζω μια έλλειψη· λείπει μια αναφορά, στο ανώτερο δυνατό επίπεδο (από τον γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος, κατά προτίμηση), στο τι συνέβη στη Σοβιετική Ένωση κατ’ αρχήν σε μια μακρά σειρά δεκαετιών, όσον αφορά τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος των μπολσεβίκων, αλλά και γενικότερα στους πληθυσμούς της πολυεθνικής Σοβιετικής Ένωσης.

Μια αναφορά του Ζαχαριάδη, επί παραδείγματι, του Κολιγιάννη, του Φλωράκη, αλλά και των πιο πρόσφατων, της Παπαρήγα, του Κουτσούμπα, που υποτίθεται πως μελέτησαν τις εξελίξεις με επίκεντρο τη Σοβιετική Ένωση – τα μέλη του κόμματος και ο περίγυρός του, οι σύμμαχοί του από προπολεμικά ακόμη, την Κατοχή, αλλά και μετά, δικαιούνταν, αλλά και δικαιούνται, αυτή την υπεύθυνη αναφορά και τις σχετικές εξηγήσεις.

Η ανυπαρξία αυτής της υπεύθυνης αναφοράς και των σχετικών εξηγήσεων συνιστά μια έλλειψη με σοβαρές συνέπειες. Είχα ανέκαθεν, και έχω και σήμερα, τη γνώμη αυτή.

Κώστας Π. Παντελόγλου