Image

Οι Αρχαίοι Έλληνες στην Νεοελληνική Λαϊκή Παράδοση

Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιάννης Κακριδής με τον Επίσκοπο Σελίνου και Κισσάμου στην Κρήτη. Ιούλιος 1945.

Ο σημερινός τίτλος είναι ο τίτλος ενός βιβλίου του Ι.Θ. Κακριδή (104 σελίδες), που κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης – το βιβλίο αυτό είχε πρωτοκυκλοφορήσει στα γερμανικά το 1966.

Η σύνταξη του περιοδικού Διαβάζω (τεύχος 17, Φεβρουάριος 1979) έγραψε για το βιβλίο αυτό του Ι.Θ. Κακριδή τα ακόλουθα:

“Ο συγγραφέας συγκεντρώνει εδώ πάνω από εκατό Νεοελληνικές λαϊκές παραδόσεις που σχετίζονται άμεσα με τον αρχαίο κόσμο και που τις συνέλεξε είτε από παλαιότερες καταγραφές, είτε από προσωπική του έρευνα. Το βιβλίο απαρτίζεται από τρία κεφάλαια.

Στο πρώτο, κατατάσσονται οι παραδόσεις των Νεοελλήνων που δίνουν μια μυθική εικόνα των αρχαίων, όπως σχηματίστηκε στους αιώνες του μεσαίωνα και της τουρκοκρατίας, παρά το κυνηγητό και τη μισαλλοδοξία της εκκλησίας και παρά την ολότελη έλλειψη παιδείας.

Στο δεύτερο, περιλαμβάνονται σε κάποια έκταση “το παραμύθι του Μελέαγρου” και “η καταγωγή των γυναικών”, δύο ιστορίες που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην προφορική παράδοση του ελληνικού λαού, όπως ακούγονται με διάφορες παραλλαγές σε διάφορα μέρη της χώρας.

Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται μερικές αναβιώσεις αρχαίων μύθων, δηλαδή μύθοι που ενώ είχαν ξεχαστεί, ξανάγιναν κτήμα του ελληνικού λαού, με τη βοήθεια κάποιας λόγιας πηγής.

Και τα τρία κεφάλαια συνοδεύονται από πολύ κατατοπιστικά σχόλια, με τη γνωστή αρτιότητα που μας έχει συνηθίσει ο Καθηγητής Ι.Θ. Κακριδής”.

Κώστας Π. Παντελόγλου