Image

Μ’ αφορμή ένα συνέδριο για τη Νεολαία της ΕΔΑ

edaΠληροφορήθηκα από το Διαδίκτυο πως ένα συνέδριο για τη Νεολαία της ΕΔΑ θα πραγματοποιηθεί και καλά 9-11 Δεκεμβρίου 2016.

Είδα εκεί ποιος το συγκαλεί, κάποια πρόσωπα που θα εισηγηθούν…

Τι θα είχα να πω;

Το πληροφορήθηκα 1 Δεκεμβρίου 2016, ουδέν γνωρίζω για την προετοιμασία του, παρατηρώ ωστόσο πως όσοι αναφέρονται εκεί στη μακρά σειρά των χρόνων από τη ζωντανή ύπαρξη της Νεολαίας της ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, μπορεί μεν να αναφέρονται κατά καιρούς σ’ αυτήν, πλην όμως, όπως γνωρίζω, δεν υπερασπίστηκαν, ούτε υπερασπίζονται την ανάγκη ύπαρξης της ΕΔΑ, της οποίας οι σκοποί άλλωστε δεν έχουν εκπληρωθεί.

Εννοώ φυσικά την προδικτατορική ΕΔΑ, που προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα και δεν δέχτηκα την κατάργησή της.

Οι παλαιότεροι του ΚΚΕ ούτε να συζητήσουν ήθελαν γι’ αυτήν, οι νεόκοποι που επιχειρούν να κατακτήσει το κόμμα τον επαναστατικό του χαρακτήρα θεωρούν την ΕΔΑ λάθος, ενώ οι διελθόντες από το ΚΚΕ και αποχωρήσαντες προς άλλες κατευθύνσεις αναφέρονται σ’ αυτήν περιστασιακά, όποτε θεωρούν ότι τους βοηθά στην κοινωνικοπολιτική τους πορεία.

Δεν με εκφράζουν και οι δυο αυτές πολιτικές συμπεριφορές. Το χρειαζούμενο είναι μια διαρκής προσπάθεια επαναφοράς της προδικτατορικής ΕΔΑ, με αναφορές σε όσα αυτή έπραξε κατά τόπους, κατά κλάδους και σε όλο το δημόσιο βίο της Ελλάδος από το 1951 ως το 1967.

Διότι τούτο ήταν χρήσιμο στο παρελθόν, και μπορεί να είναι και στο παρόν και στο μέλλον, για τα λαϊκά στρώματα και την πατρίδα.

Κώστας Π. Παντελόγλου