Image

Αναφορά σε δημοσιεύματα των χρόνων του ’60 για τον Λεκορμπυζιέ

1
λεπτά ανάγνωσης

ronchampcorbu4. Στις 19 Μαρτίου 1962 κυκλοφόρησε το 36ο τεύχος της “Πανσπουδαστικής”· το εξώφυλλό του ήταν η φωτογραφία της Notre Dame στο Ronchamp, έργο του Λεκορμπυζιέ.

Στις σελίδες του αυτό το τεύχος της “Πανσπουδαστικής” φιλοξένησε μέρος από μια διάλεξη με θέμα “Θρησκευτική Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα”, που δόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1962 στο Αμφιθέατρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου ως φροντιστηριακή εργασία στο μάθημα της Μορφολογίας και Ρυθμολογίας (καθηγητής Παναγιώτης Μιχελής), από τους τελειόφοιτους Αρχιτέκτονες Σπουδαστές Κωσνταντίνο Μάρθα Αλέξανδρο Τομπάζη και Δημήτρη Φιλιππίδη.

Μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων Σύγχρονης Θρησκευτικής Αρχιτεκτονικής αναφορές και στη Μονή Sainte Marie de la Tourette (Γαλλία 1961) και στη Notre Dame du Haut στο Ronchamp (Γαλλία 1954), έργα και τα δύο του Λεκορμπυζιέ – αναφορές συνοδευόμενες και από σχετικές φωτογραφίες.

Και βιβλιογραφικές παραπομπές εις: 1) Les cahiers forces vives “Un couvent de Le Corbusier”, Paris 1961 και 2) Le Corbusier, “Les carnets de la recherche patiente”, Zurich 1957.

Κώστας Π. Παντελόγλου