Ο Αϊνστάιν για την πνευματική ελευθερία .1

albert-einstein2Αντλώντας από το βιβλίο Albert Einstein, Ο σημερινός κόσμος, Εκδόσεις Μαρή, 1951, καταχωρώ στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας» τα ακόλουθα του Αϊνστάιν:

«… η πρόοδος της επιστήμης προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη επικοινωνία των συμπερασμάτων και κρίσεων, την ελευθερία του εκφράζεσθαι και τη μόρφωση σε όλους τους τομείς της πνευματικής γνώσης. Με ελευθερία εννοώ τέτοιες κοινωνικές συνθήκες, ώστε η έκφραση της γνώμης και των αντιλήψεων στα γενικά και ιδιαίτερα θέματα της γνώσης να μην υποκρύπτει κινδύνους για όποιον τις εκφράζει. Αυτή η ελευθερία της επικοινωνίας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επέκταση της επιστημονικής γνώσης, είναι μια προϋπόθεση μεγάλης πρακτικής σημασίας. …

Είναι η πνευματική ελευθερία, που συνίσταται στην ανεξαρτησία της σκέψης από τους περιορισμούς των δεσποτικών και κοινωνικών προλήψεων, όπως και από την αφιλοσόφητη μονοτονία…».

Κώστας Π. Παντελόγλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.