Image

Οι επιδιώξεις του Λαϊκού Μετώπου σχετικά με τα Δημοσιονομικά (1936)

laikometopoΈχει θαρρώ τη χρησιμότητά της η γνώση της ιστορίας σε ζητήματα που και σήμερα απασχολούν τον κοινωνικοπολιτικό βίο των Ελλήνων και των Ελληνίδων, λαμβανομένων φυσικά υπόψη και των εντωμεταξύ ενδεχομένως μεταβληθεισών συνθηκών.

Είπα λοιπόν να καταχωρήσω εδώ, στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, ορισμένα που αναφέρονται στις επιδιώξεις του Λαϊκού Μετώπου (του Συμφωνητικού δηλαδή μεταξύ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου 1936 από τον αρχηγό του Αγροτικού Κόμματος Ιωάννη Σοφιανόπουλο και το γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βασίλη Νεφελούδη), σχετικά με τα Δημοσιονομικά:

“(Επιδιώξεις δια τα) Δημοσιονομικά

  1. Ριζική αναπροσαρμογή των εξωτερικών και εσωτερικών χρεών του Δημοσίου προς την σημερινήν οικονομικήν κατάστασιν του τόπου.
  2. Κατάργησις του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.
  3. Βαθειά και ριζική ανακαίνισις του φορολογικού συστήματος, με σκοπόν την ελάφρυνσιν των εργαζομένων μαζών (εργατών, αγροτών και μικροαστών) και αντιθέτως την επιβάρυνσιν των πλουσιωτέρων στρωμάτων.
  4. Καθιέρωσις της προοδευτικότητος εις την άμεσον φορολογίαν.
  5. Μείωσις εις ικανόν βαθμόν της εμμέσου φορολογίας επί των ειδών πρώτης ανάγκης και ανάλογος αύξησις της φορολογίας επί του εισοδήματος των μεγάλων επιχειρήσεων.
  6. Μείωσις της φορολογίας των γεωργικών προϊόντων.
  7. Αυστηρία και παραδειγματική τιμωρία των καταχραστών του δημοσίου χρήματος και των φοροκλεπτών.
  8. Κατάργησις της προσωποκρατήσεως δια τα προς το Δημόσιον χρέη μέχρι ποσού πέντε χιλιάδων (δραχμών) και γενική κατάργησις της προσωποκρατήσεως δια τα χρέη προς Τράπεζας και ιδιώτας”.

Προσθέτω τώρα πως το παραπάνω Συμφωνητικό μεταξύ του Αγροτικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει περιληφθεί στο βιβλίο του Σπύρου Λιναρδάτου “Πώς εφτάσαμε στην 4η Αυγούστου (1936)”, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 1965, σελ. 245-249, αλλά και στα “Επίσημα Κείμενα” του ΚΚΕ, τόμος τέταρτος, 1934-1940, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1975, σελ. 395-401 και ότι για άλλα κεφάλαιά του θα κάνω λόγο στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”.

Κώστας Π. Παντελόγλου