Image

Για τη βράβευση του Ακύλα Μήλλα από την Ακαδημία Αθηνών (1998)

1
λεπτά ανάγνωσης
Ακύλας Μήλλας
Ακύλας Μήλλας

Το φύλλο 338 της έκδοσης της Ενώσεως Σμυρναίων “Μικρασιατική Ηχώ” (Ιανουάριος Φεβρουάριος 1999, σελ. 4) αναφέρεται στη βράβευση του τίτλου μ’ αυτά τα λόγια, που βρίσκω χρήσιμο να καταχωρήσω στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”:

“Στην (τελευταία) συνεδρία (του 1998) της Ακαδημίας (Αθηνών) απονεμήθηκε το Χαλκούν Μετάλλιο του Ιδρύματος στο συγγραφέα κ. Ακύλα Μήλλα για το έργο του “Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως – Ενορίες Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής”, το οποίο καταγράφει την εσωτερική δομή της Ρωμέικης Κοινότητας της Κωνσταντινουπόλεως από τον 16ο-17ο αιώνα ως τις μέρες μας.

Ο κ. Μήλλας έχει πετύχει να δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η αξιοποίησή του επέτρεψε τη συγγραφή και την έκδοση μιας σειράς βιβλίων για την Κωνσταντινούπολη και την ευρύτερη περιοχή της.

Ανάμεσά τους και το ήδη βραβευμένο έργο του “Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως – Ενορίες Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής”, που έφερε στο φως άγνωστα στοιχεία για τους Έλληνες της Πόλης και το υψηλό πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο που τους διέκρινε”.

Κώστας Π. Παντελόγλου