Image

Μια αναφορά στα βιβλία της Μικρασιάτισσας Ιφιγένειας Χρυσοχόου

47ifigeneiaΗ “Πυρπολημένη γη”, η “Μαρτυρική πορεία” και η “Ξεριζωμένη γενιά” είναι βιβλία της Ιφιγένειας Χρυσοχόου από τη Μαινεμένη της Μικρασίας. Αντικείμενό τους η ζωή των Ελλήνων της Μικρασίας από το 1877 μέχρι το 1922, η τραγωδία των Ελλήνων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η προσφυγιά και ο αγώνας τους για επιβίωση στον ελλαδικό χώρο.

Η Ιφιγένεια Χρυσοχόου έχει βραβευτεί για τα έργα της από συλλογικά σχήματα των Μικρασιατών Ελλήνων (Ένωση Σμυρναίων, Εστία Νέας Σμύρνης κά.), την Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα Ουράνη κά.

Ο δικός μας Τάσος Αθανασιάδης, συγγραφέας και ακαδημαϊκός, έχει αναφερθεί στην Ιφιγένεια Χρυσοχόου, λέγοντας πως τους ενώνει κοινή έμπνευση και κοινή γειτονία στις γενέτειρές τους (εκείνος από το Σαλιχλί, εκείνη από τη Μαινεμένη) και ότι η Ιφιγένεια Χρυσοχόου στα βιβλία της “αποδίδει και απεικονίζει το ήθος και το ύφος του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με μια γραφή μουσική, με μια προσπάθεια να κυριολεκτεί…”.

Δεν είναι βεβαίως μόνο ο Τάσος Αθανασιάδης που έχει εκφραστεί θετικά για τα βιβλία της Ιφιγένειας Χρυσοχόου – κι ο Μάρκος Αυγέρης, η Έλλη Αλεξίου, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, ο Δημήτρης Φωτιάδης, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, ο Πάνος Βαλσαμάκης, ο Γιώργος Βαφόπουλος και άλλοι πολλοί έχουν κάνει το ίδιο στο διάβα του χρόνου.

Κώστας Π. Παντελόγλου