Image

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Δήμο Πατρέων

koutsoumbas-peletidisΆκουσα δύο λόγια, που απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος προς τη Δημοτική Αρχή των Πατρών, από βίντεο που ανέβασε το 902.gr, λόγια επαινετικά, και δικαίως, προς τους Δημοεκλεγμένους των Πατρών που προσπαθούν και αγωνίζονται, υπερβαίνοντας τους Καλλικρατικούς περιορισμούς και τη “Γερμανική τεχνογνωσία”, να προσφέρουν χρήσιμα και αναγκαία στα λαϊκά στρώματα των Πατρών.

Φτωχά μου φανήκανε τα λόγια του, ίσως διότι δεν κατέχει τα της Αυτοδιοίκησης – αυτό όμως που μου χτύπησε άσχημα ήταν εκείνο το “Τοπική Διοίκηση” που ξεστόμισε· αν για κάτι ιδιαίτερα πρέπει να επαινεθεί η Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο το γιατρό Κώστα Πελετίδη είναι ότι προσπαθεί από Τοπική Διοίκηση, που την επιθυμούσε πάντα και την επιθυμεί το καπιταλιστικό καθεστώς, να πορευθεί το δρόμο προς την Αυτοδιοίκηση.

Αυτό πάντοτε έκαναν οι δημοκρατικές προοδευτικές αριστερές Δημοτικές Αρχές στην Ελλάδα – ας διαβάσει πώς έθετε το θέμα αυτό ένας αριστερός, ένας κομμουνιστής Δήμαρχος της πόλης που εδρεύει το κομμουνιστικό κόμμα, της Νέας Ιωνίας:

“Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι σήμερα στην χώρα μας δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκησις, όπως δεν υπάρχει και γενικώτερα Αυτοδιοίκησις. Υπάρχει απλώς ένας συνεχής αγών των Δημοτικών Αρχόντων προς την Κυβέρνησιν να δημιουργήσουν Αυτοδιοίκησι και ένας συνεχής αντίρροπος αγών του Κράτος να απορροφήση και να υποκαταστήση την Αυτοδιοίκησι και να την μεταβάλη σε μια τελείως εξαρτημένη από το Κράτος υπηρεσία τοπικής αρμοδιότητος, που διαδραματίζει ένα ρόλο ανάλογο με εκείνον που διαδραματίζουν σήμερα τα περιφερειακά υποκαταστήματα του Υπουργείου Εργασίας ή του Υπουργείου Προνοίας” (βλ. Δήμος Νέας Ιωνίας, Απολογισμός της διετίας της νέας Δημοτικής Αρχής 1964-1966 / Μήνυμα του Δημάρχου Ιωάννη Δομνάκη προς τον Λαόν της Νέας Ιωνίας, σελ. 2).

Κώστας Π. Παντελόγλου