Image

Καταστήματα, εργοστάσια κλπ. της Σμύρνης (από διαφημιστικές καταχωρήσεις ενός ημερολογίου του εβδομαδιαίου περιοδικού “Νέα Ζωή” του έτους 1921) .1

punta19Όσα θα καταχωρήσω παρακάτω στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” τα απέσπασα από ένα γραφτό του Νίκου Καραρά που δημοσιεύθηκε το έτος 1965. Ο Νίκος Καραράς έχει πολύ βοηθήσει με τα βιβλία του και τα άλλα δημοσιεύματά του για να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι τόπους, πρόσωπα και πράγματα της Μικράς Ασίας. Ας δούμε τι έχει γράψει στην προκειμένη περίπτωση:

“Πριν λίγο καιρό έγινα κάτοχος, από προσφορά υποχρεωτικού φίλου, ενός σπάνιου βιβλίου με τίτλο Ημερολόγιον Νέας ΖωήςΝέα Ζωή ήταν το γνωστό μας εβδομαδιαίο φιλολογικό περιοδικό που εξέδιδε ο δημοσιογράφος και συγγραφεύς Σταύρος Κουκουτσάκης και από το οποίο ξεπήδησαν τόσοι άξιοι χειρισταί της πέννας πρωτόφαντοι τότε. Το Ημερολόγιο αυτό ήταν το μόνο που εξέδωσε η Νέα Ζωή και ήταν ανάλογο με τα εκδιδόμενα, κατά τα προηγούμενα χρόνια, από την Αμάλθεια και τον Ευάγγελο Παντελίδη. Έχει σχήμα 8ο και αποτελείται από 72 σελίδες. Περιλαμβάνει ακόμη σε συνέχεια άλλες 50 σελίδες εκτός κειμένου, με διαφημίσεις εργοστασίων, καταστημάτων της Σμύρνης, τραπεζών, αντιπροσωπειών ξένων οίκων, κά. Από τις 72 σελίδες λείπουν, μαζί με το εξώφυλλο και οι 4 πρώτες που πρέπει να περιλάμβαναν τον πίνακα των περιεχομένων και το καθημερινό εορτολόγιο των δύο πρώτων μηνών του έτους, γιατί η 5η σελίδα αρχίζει με τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ότι το Ημερολόγιο είναι του 1921 το βλέπομε στην 10η σελίδα που αρχίζει έτσι: “Το Νέος Έτος 1921 δια την Σμύρνην και την Μικρασίαν ανατέλει τόσον αίθριον και τόσον λαμπρόν, όσον το θέλουν οι ελπίδες και οι πόθοι μας…”.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Εκείνο όμως που δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Ημερολόγιο αυτό είναι οι 61 διαφημίσεις από τις οποίες βλέπει κανείς και αναθυμάται καταστήματα, εργοστάσια κλπ. της εποχής εκείνης. Αναφέρομεν τα κυριώτερα:

  • Εργοστάσιον κονιακοποιΐας και οινοπνευματωδών ποτών Σταύρου Γ. Σταυρίδη. Σμύρνη. Οδός Παλαιά Ψαράδικα έναντι Τζόγια Χάνι, Αριθ. 53.
  • Πάνος Γεραλής. Απαράμιλλον ευρωπαϊκόν φωτογραφείον. Φραγκομαχαλάς, πλαγίως Μωραΐτη.
  • Φαρμακείον Β. Μωραΐτη. Οδός Φραγκομαχαλά, Αριθ. 111.
  • Ατμόπλοια Πανταλέων. Ταχεία εβδομαδιαία γραμμή Πειραιώς-Σμύρνης-Κωνσταντινουπόλεως.
  • Μέγα ζαχαροπλαστείον “Χάι Λάιφ”. Αγγλική Σκάλα. Κέντρον αριστοκρατικόν, εφάμιλλον των τελειοτέρων και μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών ζαχαροπλαστείων.
  • Ζαχαροπλαστείον δι’ ατμού Τσατάλ-Σακάλ, Γεωργίου Ξενάκη και Υιών. Οδός Σεκερτζίδικα, Αριθ. 7, 14, 24, Σμύρνη.
  • Κηροποιείον ο Μέγας Κρης, Δημ. Βαρδαξολόγου. Σμύρνη, Οδός Νηματάδικα, Αριθ. 89.
  • Νέον ιχθυοπρατήριον Κ.Δ. Τσούρου, Αγγλική Σκάλα, έναντι Χριστανικής Αδελφότητος Νέων, “πωλούνται καθημερινώς τα νωπότερα ψάρια προερχόμενα από τα ιδιόκτητα ιχθυοτροφεία μας εις τιμάς πρωτοφανείς δια την Σμύρνης. Καθαριότης ζηλευτή, λειτουργία ευρωπαϊκή”.
  • Μέγα εργοστάσιον οινοπνευματωδών Νικολάου Αθ. Βαϊνδηρλή. Οδός Μαλτέζικα, Αριθ. 42.
  • Ε. Όμηρος & Αδελφοί Ματάκη. Προκυμαία, Αριθ. 130. Αντιπρόσωποι ασφαλειών. Ναυτικαί και εμπορικαί εργασίαι.
  • Μέγα εργοστάσιον ζαχαροπλαστικής Α. & Ιω. Κλειδαρά. Οδός Παλαιά Ψαράδικα, Αριθ. 17, Σμύρνη.
  • Ναυτικός & εφοπλιστικός οίκος Ιωάννου Ηλιάδου & Σίας, επί της Προκυμαίας και Παραλλήλου Αριθ. 217.
  • Ι. και Α. Γεωργιάδης, αντιπρόσωποι και αποθηκάριοι φαρμάκων και αρωματικών. Δίοδος Τενεκίδου Αριθ. 24, Σμύρνη.
  • Αντώνιος Ελαφόπουλος, Γενικός αντιπρόσωπος δια την Μικράν Ασίας ασφαλιστικής εταιρείας ζωής “Η Ανατολή”. Προκυμαία έναντι αποβάθρας”.

Τελειώνει στο σημείο αυτό το πρώτο μέρος του γραφτού με το θέμα του τίτλου.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text