Image

Δυο λόγια (εισαγωγικά) για τον Γ. Σκληρό

2
λεπτά ανάγνωσης

Ο Ν. Βέης έχει σημειώσει: “Ο Σκληρός είναι ο πρώτος εις την κοινωνικήν και πολιτικήν ιστορίαν μας, ο οποίος επεχείρησε να ανατάμη επιστημονικώς την κατάστασιν της Χώρας από ιστορικοϋλιστικής σκοπιάς, ως και ο πρώτος διατυπώσας ιστορικάς κρίσεις περί των εν Ελλάδι κοινωνικών δυνάμεων”.

Ο Γιάνης Κορδάτος έχει γράψει: “Ο Δελμούζος κι ο Γληνός που τον γνωρίσανε από κοντά στη Γερμανία, με πληροφορήσανε πως ο Σκληρός ήταν πολύ μορφωμένος, διαλεχτικός και πολύ πειστικός στα επιχειρήματά του”.

Ο Γ. Σκληρός είχε γεννηθεί στην Τραπεζούντα το 1878· σπούδασε γιατρός στη Μόσχα, δέχτηκε την επίδραση της σοσιαλιστικής κίνησης και μελέτησε τα έργα του μεγάλου Ρώσου μαρξιστή Γ. Πλεχάνωφ. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1905 στη Ρωσία. Παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας (στο Ντόρπατ), ιατρικής και βιολογίας κοντά στον Χαίκελ (Ιένα), ενώ συμπλήρωσε και τις κοινωνιολογικές του γνώσεις.

Ο Γ. Σκληρός το 1907 κυκλοφόρησε τη μελέτη του “Το κοινωνικό μας ζήτημα”· το 1911 εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο· το 1919 η μακρόχρονη αρρώστια του (φυματίωση) τον κατέβαλε – πριν τον θάνατό του πρόλαβε να μας δώσει “Τα σύγχρονα προβλήματα του Ελληνισμού” (1919), μα και σειρά μελετών και άρθρων του που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο 1907-1919.

Είναι μ’ αφορμή το βιβλίο του “Τα σύγχρονα προβλήματα του Ελληνισμού” που το περιοδικό Νουμάς έγραψε: “… βλέπουμε … στον Σκληρό τον οδηγό προς μια νέα Ελλάδα, συγχρονισμένη με την άλλη πολιτισμένη ανθρωπότητα”.

Ο δε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος έχει γράψει: “Ήτο ο Σκληρός ισχυρά φυσιογνωμία και δεινός συζητητής” και πιο κάτω σημείωνε: “… Ομιλούμεν περί του Γ. Σκληρού, ο οποίος δυστυχώς φθίνει εις Κάιρον. Κρίμα εις το Έθνος το οποίον θα απωλέση ένα Νεοέλληνα δημιουργόν”.

Κώστας Π. Παντελόγλου