Image

Για το Καλλιτεχνικό και Κινηματογραφικό Τμήμα του ΕΛΑΣ

Στο βιβλίο του Πάνου Λάγδα για τον Άρη Βελουχιώτη, που κυκλοφόρησε από την “Κυψέλη” σε δύο τόμους στα 1964-1965, έχουν σημειωθεί και τα ακόλουθα κατατοπιστικά για το θέμα του τίτλου:

“… Το [Καλλιτεχνικό και Κινηματογραφικό] Τμήμα ιδρύθηκε επίσημα με ημερήσια διαταγή του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (υπογραμμένη από τον Άρη Βελουχιώτη και τον Σαράφη) το 1944.

Σκοπός του Καλλιτεχνικού και Κινηματογραφικού Συνεργείου ήταν η κινηματογράφηση της ζωής στις ελεύθερες περιοχές αλλά και σκηνών απ’ τον αγώνα του ΕΛΑΣ και του Κινήματος Εθνικής Αντίστασης γενικότερα.

Έτσι το Τμήμα αυτό κινηματογράφησε μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ με τους καταχτητές, σκηνές απ’ τη ζωή των ανταρτών στα ελεύθερα βουνά (απ’ τη ζωή στις διάφορες ομάδες, πορείες, διάφορες αποστολές, συνελεύσεις ανταρτών κλπ.), σκηνές απ’ την ζωή των πολιτικών οργανώσεων της Αντίστασης (Εαμικές συνελεύσεις, διάφορες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις), επίσης από το έργο της Λαϊκής Δικαιοσύνης, τη ζωή στα Νοσοκομεία του ΕΛΑΣ κά.

Συνεργεία του Τμήματος αυτού γύρισαν ακόμα και πολλές σκηνές απ’ τη ζωή του λαού στις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχές (συνελεύσεις των κατοίκων σε διάφορα χωριά, το έργο των λαϊκών επιτροπών, τις διανομές τροφίμων, διάφορες εκπολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, σχολεία για τους αγράμματους κλπ., επίσης από την ανοικοδόμηση που έκαναν οι Επονίτες κλπ.).

Μέσα σ’ αυτά ήταν και η κινηματογράφηση σκηνών από τις σχέσεις του ΕΛΑΣ με τις Συμμαχικές Αποστολές.

Το Τμήμα αυτό έπαιξε σοβαρό ρόλο στην απεικόνιση αρκετών σκηνών από το έργο της Αντίστασης στα λεύτερα Ελληνικά βουνά (παρ’ όλες τις περιπέτειες που είχαν τα φιλμ που γύρισε σ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του). Η ύπαρξή του φανερώνει (μαζί με πλήθος άλλες τέτοιες εκδηλώσεις) όχι μονάχα την οργάνωση του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού – του ΕΛΑΣ – αλλά και το ανώτερο πολιτιστικό επίπεδό του”.

Κώστας Π. Παντελόγλου