Image

Ημερολογιακές σημειώσεις στα κατοχικά χρόνια (1941-1944)

Έχω μπροστά μου το βιβλίο της Ιωάννας Τσάτσου με τίτλο Φύλλα Κατοχής (Εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της “Εστίας”, γ’ έκδοση 1976, σελ. 200) – πρόκειται για ημερολογιακές σημειώσεις της των χρόνων της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και πρέπει ευθύς να πω πως πρόκειται για ένα πλούτο πληροφοριακό για καταστάσεις, πρόσωπα και σύνολα, διατυπωμένον με άκρα οικονομία έκφρασης και εξαιρετική επιτυχία.

Η Ιωάννα Τσάτσου ήταν αδελφή του ποιητή και ανώτατου διπλωματικού υπαλλήλου Γιώργου Σεφέρη και σύζυγος του Καθηγητή, πολιτικού και διατελέσαντος Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου. Πατέρας της ήταν ο Σμυρνιός Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Σεφεριάδης. Η Ιωάννα Τσάτσου έχει επισκεφθεί τη Νέα Φιλαδέλφεια σχετικά με τον Ναό του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Στις ημερολογιακές της σημειώσεις στα Φύλλα Κατοχής προσθέτει η Ιωάννα Τσάτσου, όπου αυτό απαιτείται, σύντομες υποσημειώσεις προς κατατοπισμό των αναγνωστών. Στα “Φύλλα Κατοχής” περιλαμβάνεται και Ευρετήριο και φυσικά Πρόλογος.

Σε εικόνες ολοζώντανες μετατρέπονται τα όσα διαβάζεις στα Φύλλα Κατοχής, και αναμφίβολα διευρύνεται το πεδίο της γνωριμιάς σου μ’ εκείνα τα χρόνια όπως τα ιστορεί, μοναδικά θα ‘λεγα, η Ιωάννα Τσάτσου.

Όσοι δεν έχετε διαβάσει τα Φύλλα Κατοχής πρέπει να τα διαβάστε – χρήσιμο θα σας σταθεί από πολλές απόψεις, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Κώστας Π. Παντελόγλου