Image

Όταν τους Δήμαρχους τους απασχολούσε και η ακρίβεια…

Νίκος Παξιμαδάς

Τότε διαβάζαμε στον τύπο δημοσιεύματα όπως το ακόλουθο:

“Τα νοίκια ανέβηκαν από πέρυσι 15-20%, τα χόρτα ακαθάριστα πήγαν 35 δρχ. το κιλό. Μια πενταμελής οικογένεια, κάτι συνηθισμένο στο Περιστέρι, πρέπει να διαθέτει 150 δρχ. για ένα γεύμα μόνο από όσπρια, είπε στη συγκέντρωση για την ακρίβεια ο Δήμαρχος κ. (Μήτσος) Φωλόπουλος, που πιστεύει ότι η ακρίβεια έχει ιδιαίτερα πλήξει τον Δήμο του, όπου ο κόσμος ζει βασικά από το εργατικό μεροκάματο.

“Η Κυβέρνηση πρέπει να προσέξει τα είδη διατροφής, ενώ ο αγροτικός και εργατικός κόσμος πρέπει να δημιουργήσει συνεταιρισμούς για να μην τον εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες”, λέει ο Δήμαρχος Περιστερίου, ο οποίος ήδη προωθεί τη δημιουργία μιας “Εργατικής Στέγης Διαβίωσης”.

Ο Δήμαρχος Δάφνης κ. (Χρήστος) Μιχαλόπουλος στον Δήμο του οποίου τα νοίκια τριπλασιάστηκαν από πέρυσι, ενώ τα είδη γενικής κατανάλωσης έγιναν απαγορευτικά για τον εργαζόμενο, ζητάει να ελέγξει η κυβέρνηση τον πληθωρισμό, μελετώντας σοβαρά το θέμα με τα Επιμελητήρια: “Είναι κάτι, που μπορεί να κάνει, αλλά δεν θέλει για να μην βάλει φόρο στο Κεφάλαιο. Έτσι ο κόσμος άρχισε να μην έχει εμπιστοσύνη στο νόμισμα, με αποτέλεσμα τη σημερινή ακρίβεια”, λέει.

Στην Πετρούπολη τα μήλα στοίχιζαν πέρυσι 15 δρχ. Φέτος 40. Ο ξερός βακαλάος πήγε 120 δρχ. το κιλό. Οι ελιές από 30 δρχ. πέρυσι, πήγαν εφέτος 70. Το τυρί από 50 δρχ. κοστίζει 100. Τα πορτοκάλια και οι ντομάτες έφτασαν τις 40 δρχ. Και τα νοίκια ανέβηκαν όπως παντού. Επιπλέον οι μετακινήσεις μιας οικογένειας με 5-6 μέλη (μέσος όρος στην περιοχή) για δουλειά και σχολεία, επιβαρύνουν πολύ τις καθημερινές δαπάνες.

“Είναι αδύνατο τα έσοδα μιας εργατικής οικογένειας να παρακολουθήσουν το ανέβασμα του κόστους ζωής”, είπε ο Δήμαρχος κ. (Νίκος) Παξιμαδάς. Ο οποίος ζητάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση πολιτική τιμών υπέρ των κατωτέρων στρωμάτων. Να περιορίσει την παρέμβαση των μεσαζόντων στη διακίνηση των αγαθών. Να πάρει μέτρα για το συγκοινωνιακό και την παιδεία. Και να βοηθήσει τους Δήμους ν’ ανοίξουν δικές τους αγορές”.

Οφείλω τώρα να σημειώσω τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι όσα παραπάνω καταχώρησα είναι απόσμασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” της 25ης Απριλίου 1978, με τίτλο “Οι Δήμαρχοι μιλάνε για την ακρίβεια”.

Δεύτερον, ότι στην κυβέρνηση είχε αναδειχθεί με τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 και πάλι η Νέα Δημοκρατία, αν και με ψαλιδισμένα τα φτερά σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974, λόγω της εμφάνισης της “Εθνικής Παρατάξεως”.

Και τρίτον ότι οι Μήτσος Φωλόπουλος, Χρήστος Μιχαλόπουλος και Νίκος Παξιμαδάς, τους οποίους γνώρισα από κοντά στους κόλπους της Κίνησης για την Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση (ΚΙΝ.ΟΥΣ.Α.) και όχι μόνο, ήταν από τη στόφα των Δημάρχων ευρείας λαϊκής απήχησης, αν και διακεκριμένοι της κοινωνικοπολιτικής πρωτοπορίας – και τούτο διότι η έγνοια τους ήταν και η εδώ και τώρα εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, η εδώ και τώρα βελτίωση των όρων ζωής των λαϊκών στρωμάτων…

Κώστας Π. Παντελόγλου