Image

Δυο λόγια για το περιοδικό “Τοπική Αυτοδιοίκησις”

ta1947Από τις πρώτες πράξεις της Γερμανικής Κατοχής ήταν η κατάργηση της Ενώσεως των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, με το Ν.Δ. 71 της 17 Μαΐου 1941 – εσίγησε έτσι και το επίσημο όργανό της, η “Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως”.

Τα δύσκολα και ταραγμένα μεταπολεμικά χρόνια δεν ευτύχησε επανασύστασης η Ένωσις των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, ούτε επανέκδοσης η “Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως”. Στη θέση της κυκλοφορούσε το μηνιαίο περιοδικό “Τοπική Αυτοδιοίκησις”, δημιούργημα των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων, που προσπάθησαν φιλότιμα για την κάλυψη του ουσιώδους κενού. Οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, πέρα από τις καθαρά συνδικαλιστικές τους επιδιώξεις, φιλοδόξησαν την στο μέτρο των δυνατοτήτων τους συνέχιση του έργου της “Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως”. Έθεσαν μεταξύ των αμέσων ενδιαφερόντων τους την αποκατάσταση μιας πραγματικής Αυτοδιοίκησης, στηριζόμενοι προς τούτο και από ξεχωριστούς της επιστήμης, της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης παράγοντες, που πρόσφεραν πλούσια τη δική τους υψηλής στάθμης συνδρομή στην προσπάθεια αυτή των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Το περιοδικό “Τοπική Αυτοδιοίκησις” εκδιδόταν από την Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΠΕΔΚΥ), τη διευθύνουσα επιτροπή του αποτελούσαν οι Α. Βήτος, Β. Καστάνης και Δ. Λυμπέρης, τα γραφεία του βρίσκονταν αρχικά στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 50Α’ και αργότερα επί της οδού Λιοσίων 22, το δε τεύχος 1 έφερε την ένδειξη: Έτος Α’, Τόμος Α’, Αθήναι Ιανουάριος 1947.

Κώστας Π. Παντελόγλου