Image

Δελτίο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος: Αναφορά στην εργασία του Κώστα Π. Παντελόγλου “Έλληνες Μηχανικοί για Νεοελληνικά Προβλήματα” .1

akropoliΚαταχωρούμε σήμερα στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας όσα δημοσιεύτηκαν στο Δελτίο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (Μάιος 1987), αναφερόμενα στην εργασία του Κώστα Π. Παντελόγλου Έλληνες Μηχανικοί για Νεοελληνικα Προβλήματα, χωρίς σχολιασμό – δε νομίζουμε ότι χρειάζεται:

“Είναι γνωστές και εξελίσσονται σε πολύτιμες, τουλάχιστον σε όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργασίες του συναδέλφου Κώστα Π. Παντελόγλου (Δημοτικού Συμβούλου Αθηναίων 1975-1978) που ήδη, μετά από πολύχρονη συγκέντρωση υλικών τεκμηρίωσης και αρχείου, μπαίνουν στη φάση της ολοκλήρωσής του.

Την πρόσφατη συλλογή του Έλληνες Μηχανικοί για Νεοελληνικά Προβλήματα ο συνάδελφος προλογίζει με κείμενό του που παρατίθεται στη διπλανή στήλη.

Αν και ο πρόλογος αυτός είναι αρκετά διαφωτιστικός για τα περιεχόμενα της εργασίας, θεωρούμε ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στο ΔΕΛΤΙΟ μας έστω ένα κείμενο, και για να αποδοθεί πιο ανάγλυφα η “ένταση και το ήθος” της συλλογής”, αλλά και – ιδιαίτερα – για να θυμηθούμε την εγκυρότητα, την αισθαντικότητα και το εκτόπισμα των Ελλήνων μηχανικών που αντιστάθηκαν στην αυθαιρεσία των δοκησίσοφων θεωρητικών και εμπειροτεχνών της στρεβλής “ανάπτυξης” της πατρίδας μας.

Β(αγγέλης) Β(αβανάτσος)”

Η εργασία Έλληνες Μηχανικοί για Νεοελληνικά Προβλήματα (συλλογή πρώτη παλαιοτέρων κειμένων σημασίας) περιλαμβάνει ορισμένα διαλεκτά κείμενα των Γιαν. Τομπρογιάννη, Γ. Σκιαδαρέση, Κώστα Μπίτσιου, Τάκη Ζενέτου, Γιαν. Παπαϊωάννου και Νικ. Κιτσίκη για σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Περιλαμβάνει επιπλέον και ένα σημαντικό κείμενο που είχαν συνυπογράψει οι Δημ. Πικιώνης, Κ. Κιτσίκης, Π. Μιχελής, Πρ. Βασιλειάδης, Χαρ. Σφαέλλος, Κ. Σπανός, Αθ. Ρουσόπουλος, Πατρ. Καραντινός, Αγγ. Σιάγας κά.

Η γλώσσα των κειμένων είναι αυτή στην οποία δημοσιεύτηκαν και η ορθογραφία το ίδιο.

Λέξεις και φράσεις σημασίας που συνοψίζουν τρόπον τινά το κάθε κείμενο, όπως παρατίθεται, προηγούνται απ’ αυτό.

Χιλιάδες σελίδες κείμενα Ελλήνων μηχανικών για νεοελληνικά προβλήματα έχω εντοπίσει διάσπαρτα σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, πρακτικά κά. στη διάρκεια μιας πολύχρονης εκτεταμένης και εντατικής προσπάθειας – ανασκαφής την ονομάζω, στο ορυχείο των προσπαθειών του λαού μας για την πρόοδο.

Απ’ αυτές επέλεξα όσα παρουσιάζω σ’ αυτή την πρώτη συλλογή με την οποία δεν εξαντλούνται φυσικά ούτε οι μηχανικοί, ούτε τα κείμενα, ούτε οι πηγές. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποία θα επανέλθω και με νέες συλλογές.

Κλείνω σημειώνοντας ότι πολλά έπραξε ώστε να δει το φως της δημοσιότητας και αυτή η εργασία η Αθανασία Παντελόγλου, η γυναίκα μου δηλαδή.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ”

Τελειώνει εδώ το πρώτο μέρος του γραφτού με το θέμα του τίτλου· το δεύτερο και τελευταίο μέρος θα το καταχωρήσουμε κι αυτό στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας.