Image

Μ’ αφορμή ένα βιβλίο για τον Κώστα Η. Μπίρη

birisΟι 250 σελίδες του βιβλίου του ανιψιού του Μάνου Γ. Μπίρη, παρότι περιέχουν πληροφορίες από δημοσιεύματα του Κώστα Η. Μπίρη μα και το αρχείο του, κάθε άλλο παρά εξαντλούν όσα θα είχε να πει κανείς γι’ αυτόν, την ζωή και το έργο του, ακόμη και τις “απουσίες” του από τεκταινόμενα γύρω του στη διάρκεια δεκαετιών.

Επομένως κάθε άλλο παρά θέτει τελεία και παύλα το βιβλίο του Μάνου Γ. Μπίρη “Κώστας Η. Μπίρης, βίος αφιερωμένος στην πόλη των Αθηνών” (Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Αθήνα 2015) στην έρευνα για τη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα πολεοδόμου θείου του, που τα ενδιαφέροντά του απλώνονταν πολύ πέραν των Αθηναϊκών ζητημάτων και προβλημάτων.

Υπάρχει στάδιον δόξης λαμπρόν για όποιον θελήσει την περαιτέρω έρευνα, για ζητήματα και προβλήματα που δεν θίγονται στο βιβλίο του Μάνου Γ. Μπίρη, αλλά και για ζητήματα και προβλήματα που θίγονται απ’ αυτόν με ένα ορισμένο τρόπο.

Και είναι αυτό που θα είχα να συστήσω: ο Κώστας Η. Μπίρης, η ζωή και το έργο του και μετά το εν λόγω βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, αξίζει να αποτελεί αντικείμενο διαρκούς έρευνας, από νεότερους και παλαιότερους – ωφελημένοι θα βγαίνουν όλοι: και οι ερευνητές και όσοι αποτελούν το κοινωνικό σύνολο.

Δέκα κεφάλαια απαρτίζουν το πόνημα του Μάνου Γ. Μπίρη, και στις 250 σελίδες του έχουν καταχωρηθεί αποσπάσματα από δημοσιεύματα και έγγραφα του αρχείου του Κώστα Η. Μπίρη, φωτογραφικό υλικό αναφερόμενο σε πρόσωπα και κτίσματα, σε χάρτες, σε δημοσιεύματα αυτοτελή αλλά και σε εφημερίδες και περιοδικά (του Κώστα Η. Μπίρη) και βεβαίως πολυάριθμες υποσημειώσεις του.

Ο πρόλογος στο βιβλίο αυτό είναι του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά, η εισαγωγή του Μάνου Γ. Μπίρη, ενώ δεν υπάρχει βιβλιογραφία (την οποία φυσικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν οι παραπομπές των υποσημειώσεων) και ευρετήριο – ίσως σε μια επόμενη έκδοση αυτού του βιβλίου να υπάρξουν.

Κώστας Π. Παντελόγλου