Image

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Γιόχαν Μοστ “Κεφάλαιο και Εργασία”

Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είναι μια παρουσίαση του βιβλίου του τίτλου που είδε το φως της δημοσιότητας στο περιοδικό “Διαβάζω” (Τεύχος 33, Ιούλιος 1980) – και τα καταχωρώ αμέσως παρακάτω διότι αναφέρονται σε ζήτημα μείζονος σημασίας και διαρκούς επικαιρότητας:

“Είναι μια κοινή διαπίστωση, οπαδών και αντιπάλων του μαρξικού έργου πως το “Κεφάλαιο” δεν είναι απλά και μόνο μια οικονομική θεωρία, αλλά αποτελεί και βάση για την ανάλυση της κοινωνίας μας.

Η μελέτη όμως του “Κεφαλαίου” απαιτεί όχι μόνο επαρκείς γνώσεις του ιστορικού υλισμού αλλά κόπο και χρόνο παράλληλα, που λίγοι απ’ όσους θα ήθελαν να γνωρίσουν το θεμελιακό έργο του Καρλ Μαρξ μπορούν να διαθέσουν.

Την αδυναμία αυτή έρχεται να καλύψει το βιβλίο του Γερμανού σοσιαλιστή Γιόχαν Μοστ “Κεφάλαιο και Εργασία” (Εκδόσεις Διαχρονική, Σελ. 106) που μετέφρασε στα ελληνικά ο Λ. Αναγνώστου-Έσσελινγκ.

Πρόκειται για μια εκλαϊκευμένη περίληψη του πρώτου τόμου του “Κεφαλαίου”, που ο Γιόχαν Μοσ

O Γιόχαν Μοστ
O Γιόχαν Μοστ

τ (1846-1906) συνέταξε στη φυλακή με σκοπό να κάνει “προσιτά στους εργάτες, τουλάχιστον τα ουσιαστικότερα περιεχόμενα αυτού του πολύ σημαντικού έργου”.

Η πρώτη έκδοση του εγχειριδίου αυτού έφτασε στα χέρια των Μαρξ και Ένγκελς στο Λονδίνο, που την επεξεργάστηκαν και αναθεώρησαν ορισμένα της σημεία (Αυτή η αναθεωρημένη έκδοση μεταφράστηκε στα ελληνικά).

Χρήσιμο [βιβλίο] για όσους θέλουν να έχουν μια πρώτη και εύκολη επαφή με την μαρξική θεώρηση της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά που με κανένα τρόπο δεν αντικαθιστά την ανάγνωση και την μελέτη του “Κεφαλαίου”, όπως και του υπόλοιπου έργου του Καρλ Μαρξ”.

Κώστας Π. Παντελόγλου