Image

To προϊστορικό Αιγαίο

eidolioΗ Πανσπουδαστική, το δημιούργημα των προχωρημένης κοινωνικοπολιτικής αφετηρίας φοιτητών και σπουδαστών, με κύρος ευρύτερο – πέραν των άλλων – συνιστούσε, μάλιστα κυρίως ενόψει εορτών, το βιβλίο, τα βιβλία ως δώρο, σημειώνοντας: “καλύτερο δώρο απ’ το βιβλίο δεν υπάρχει” (βλ. αριθ. φύλλου 33, 15 Δεκεμβρίου 1961, σελ. 14).

Στις προτάσεις της Πανσπουδαστικής, σ’ αυτό το φύλλο, και Το προϊστορικό Αιγαίο – συγγραφέας του ο George Thomson, ο ακριβής τίτλος Αρχαία Ελληνική Κοινωνία. Το Προϊστορικό Αιγαίο, μετάφραση του Γιάννη Βιστάκη, έκδοση “Εκδοτικού Ινστιτούτου Αθηνών”, σχήμα 8ον, σελίδες 555, δεμένο, το οποίο παρουσίαζε μ’ αυτά τα λόγια:

“Μοναδικό απόχτημα, όχι μόνο για τους φοιτητές της φιλολογίας (γι’ αυτούς αποτελεί απαραίτητο βοήθημα), μα και για κάθε νέο που θέλει νάρθει σ’ επαφή με τον αρχαίο πολιτισμό, είναι αυτό το βιβλίο του Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Τζωρτζ Τόμσον, που τόσο τον αγάπησε το Αθηναϊκό κοινό έπειτα από τις πρόσφατες διαλέξεις του.

Το έργο καταπιάνεται με μερικά από τα βασικώτερα προβλήματα της έρευνας των προκλασσικών χρόνων, όπως η γαιοκατοχή, η μητριαχία, η Αιγαιακή προϊστορία και η εποποιΐα. Το κεφάλαιο για τον Όμηρο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί περιέχει μια σύντομη αλλά σοφή έκθεση των απόψεων του συγγραφέα σχετικά με την καταγωγή … και την εξέλιξη της ποιητικής τέχνης”.

Κώστας Π. Παντελόγλου