Image

Ο “(Κρατικός) Υπάλληλος” του Μ. Χουρμούζη

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του τίτλου από τις Εκδόσεις “Να υπηρετούμε τον Λαό” το 1979, το περιοδικό Αντί (τεύχος 128, 23 Ιουνίου 1979, σελ. 50) έγραψε τα ακόλουθα:

“Ο “Υπάλληλος” γράφτηκε το 1836. Ο συγγραφέας του έργου αγωνιστής του ‘21, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, που βάζει σαν σκοπό της ζωής του να παλέψει ενάντια στην καινούργια εξάρτηση και τους εκπροσώπους της στην Ελλάδα, γράφει θέατρο ξεκινώντας από εθνικά και κοινωνικά προβλήματα που ταυτόχρονα είναι και προσωπικά του βιώματα. Στον “Υπάλληλο” σατιρίζει τους Έλληνες που επανδρώνουν τον κρατικό μηχανισμό, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τις Ελληνικές παροικίες: “έρχονται από του διαβόλου τη μάνα ν’ αρπάξουν κι αυτοί κανένα κόκκαλο να το γλύφουν έμπροσθεν τόσων αναξιοπαθούντων Ελλήνων”.

Η καθαρεύουσά τους, τα γαλλικά τους, οι τρόποι και το ντύσιμό τους και προπαντός οι παχυλοί μισθοί τους γίνονται στόχος του Χουρμούζη. Το έργο του δεν περιορίζεται στο να καυτηριάσει τα προβλήματα του νεοσύστατου γραφειοκρατικού στρώματος και της ιδεολογίας του, αλλ΄αδινει ανάγλυφα και τα άλλα βασικά κοινωνικά προβλήματα της εποχής του, όπως το αγροτικό, το γλωσσικό, τη διάλυση του στρατού κλπ.”.

Κώστας Π. Παντελόγλου