Image

Δυο έργα του Ρήγα Φεραίου

2
λεπτά ανάγνωσης

Το πρώτο: Φυσικής Απάνθισμα. Δια τους Αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας.

Το δεύτερο: Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας.

Αποτελούν τον δεύτερο και πέμπτο τόμο της έκδοσης: Ρήγας Βελεστινλής, Άπαντα τα σωζόμενα, 5 τόμοι, Βουλή των Ελλήνων, 2000-2002.

Το “Φυσικής απάνθισμα κλπ.”, ο δεύτερος δηλαδή τόμος της έκδοσης, βασίζεται στην πρώτη έκδοση (Βιέννη 1790) και στο αυτόγραφο χειρόγραφο του Ρήγα που απόκειται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, προερχόμενο από τη βιβλιοθήκη του Μετσοβίτη εμπόρου στη Βιέννη Δ. Ποστολάκα. Ερανίσματα από γερμανικά και γαλλικά εγχειρίδια φυσικής συγκροτούν το “Φυσικής απάνθισμα κλπ.”, το οποίο είχε επανεκδοθεί από τον Λέανδρο Βρανούση το 1968, ενώ τώρα κυκλοφόρησε με εισαγωγή επιμέλεια και σχόλια Κώστα Θ. Πέτσιου εκτεινόμενο σε 310 σελίδες.

Η “Νέα Πολιτική Διοίκησις κλπ.” κυκλοφόρησε με εισαγωγή επιμέλεια και σχόλια του Πασχάλη Κιτρομηλίδη (εκτεινόμενη σε 189 σελίδες), ο οποίος τονίζει ότι “η επαναστατική πρωτοβουλία του Ρήγα και οι ιδέες που την εξέφρασαν … συνδέονται με το γενικότερο φαινόμενο της εμφάνισης των πολιτικών παραδόσεων της νεωτερικότητας που αναδύθηκαν από τις συγκυρίες και τις ρήξεις της εποχής της Γαλλικής Επανάστασης”.

“… η νέα αυτή έκδοση των Απάντων του Ρήγα … αποτελεί ένα σταθμό στις “Ρηγαϊκές” σπουδές, σημείωσε στο “ΒΗΜΑ/βιβλία” της Κυριακής 9 Ιουνίου 2003, η ιστορικός Λουκία Δρούλια διατελέσασα Διευθύντρια του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε σχετικό κείμενό της το οποίο είχα υπόψη μου γράφοντας αυτό το σημείωμα.

Κώστας Π. Παντελόγλου