Image

Έτσι ζήσαμε τον Δεκέμβρη του 1944…

Leland Stowe

“Προσωπικές μαρτυρίες” για τον Δεκέμβρη του 1944 περιλαμβάνει σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού Αντί (βλ. τεύχος 60, 11 Δεκεμβρίου 1976). Οι μαρτυρίες αυτές είναι:

  1. Του Κώστα Κουβαρά, Αρχηγού της μυστικής Αμερικανικής Αποστολής “Περικλής” στην Ελλάδα (Από το βιβλίο του O.S.S. με την Κεντρική του ΕΑΜ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Εξάντας”), σελ. 21-23
  2. Του Αμερικανού δημοσιογράφου Φρανκ Τζερβάζι στην επιθεώρηση Κόλλιερς, σελ. 23-24
  3. Ενός Άγγλου στρατιώτη, στην εφημερίδα Νταίηλη Γουώρκερ στις 23 Δεκεμβρίου 1944, σελ. 24
  4. Του Αμερικανού δημοσιογράφου Λήλαντ Στόου στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Ποστ στις 17 Φεβρουαρίου 1945, σελ. 25
  5. Του Άγγλου αξιωματικού Μπίφορντ Τζόουνς· The Greek Trilogy, Λονδίνο 1945 (σελ. 24-25)

Τις δύο τελευταίες μαρτυρίες επικαλείται και ο Καθηγητής Λευτέρης Σταυριανός στο βιβλίο του Η Ελλάδα σε επαναστατική περίοδο (Σαράντα χρόνια αγώνες), Εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα 1974.

Γράφει στη μαρτυρία του ο Αμερικανός δημοσιογράφος Λήλαντ Στόου, ανάμεσα σε άλλα και τα ακόλουθα: “Όλες οι ενδείξεις που κατόρθωσα να μαζέψω κατά την περίοδο μεταξύ της … ημέρας της Απελευθέρωσης και της 3ης Δεκεμβρίου (ημέρα έναρξης των μαχών στην Αθήνα) συμφωνούν απολύτως με την ετυμηγορία του Μ. Φοντόρ, του πλέον πεπειραμένου δημοσιογράφου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια εκείνων των εβδομάδων, και μιας από τις μεγαλύτερες αυθεντίες επί Βαλκανικών θεμάτων. Ο Φοντόρ είπε: “Μέσα σε 25 χρόνια έχω δει σχεδόν όλες τις επαναστάσεις της Ευρώπης. Αυτή εδώ είναι η πιο ήρεμη και πολιτισμένη που έχω δει ποτέ, μέχρι τη στιγμή που η Αστυνομία άρχισε να πυροβολεί και οι Άγγλοι επενέβησαν”.