Image

Πέθανε ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος

Πέθανε ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος πλήρης ημερών, στις 8 Νοεμβρίου 2020. Άλλη μια απώλεια του πνευματικού, του επιστημονικού κεφαλαίου της Ελλάδας – δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Πρωτοδιάβασα κείμενά του στο περιοδικό Εποχές, που υπό τη διεύθυνση του Άγγελου Τερζάκη και τη στήριξη πνευματικών ανθρώπων όπως ο Γιώργος Σεφέρης και ο Γιώργος Θεοτοκάς αστραποβολούσε “στων ιδεών την πόλιν”, καθώς και στα Τεχνικά Χρονικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως και στις επιφυλλίδες της εφημερίδας Το Βήμα.

Και τα Αρχιτεκτονικά Θέματα του Ορέστη Δουμάνη φιλοξένησαν κείμενά του, μέρος από το διδακτικό του έργο, αλλά και έργα που μελέτησε. 17 είναι οι δημοσιεύσεις του Καθηγητή Δημήτρη Φατούρου μόνο την πρώτη δεκαετία των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων – σημειώνω εδώ δύο απ’ αυτές:

  1. “Αρχιτεκτονική εκπαίδευση στην Ελλάδα: Έτος 1972 ή η πλάνη των συμβατικών σχημάτων” (σε συνεργασία με τον Α. Μάζη, 7/1973, σελ. 72-81
  2. “Σημειώσεις για την κριτική του αρχιτεκτονικού έργου. Μια μη συστηματική θεώρηση” (8/1974, σελ. 68-72).

Δικιά του και η εισαγωγή στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Le Corbusier, Entretien avec les etudiants des ecoles d’ architecture (“συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής”), που μετέφρασε η αρχιτέκτων Σουζάνα Αντωνανάκη από τη γαλλική έκδοση του 1957 που υπήρξε η τελική μορφή του βιβλίου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση το 1971. Ένα από τα κείμενα του Δημήτρη Φατούρου στις Εποχές είχε τον τίτλο: “Le Corbusier: μια ευκαιρία περισυλλογής” (βλ. τεύχος 30, Οκτώβριος 1965, σελ. 60-64).

Τον Οκτώβριο του 1972 έλαβα γνώση των Μαθημάτων Συστηματικής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής (β’ έκδοση, α’ έκδοση 1971, τα οποία έκτοτε στολίζουν τη βιβλιοθήκη μου.

Ο Δημήτρης Φατούρος είχε ακόμη δημοσιεύσει στα Χρονικά Αισθητικής, την Επιστημονική Επετηρίδα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, αλλά και σε ξένα περιοδικά. Στο Αφιέρωμα των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων στον Le Corbusier έχει περιληφθεί και το κείμενό του με τίτλο “Καταπιεστικός και απελευθερωτικός ο Le Corbusier και στην Ελλάδα” (βλ. 21/1987, σελ. 122-126).

Ο Δημήτρης Φατούρος πριν εκλεγεί καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ ήταν, σε πολύ νεαρή ηλικία, επιμελητής των Καθηγητών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Δημήτρη Πικιώνη και Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Κώστας Π. Παντελόγλου