Image

Δυο λόγια για την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Προορισμός λαϊκών διαμαρτυριών εν πορεία, με πολλές αφορμές, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα – όμως πόσο γνωστή είναι από μιαν άλλη σκοπιά, εκείνη της κατασκευής του κτιρίου της;

Σημειώνω πιο κάτω δυο λόγια σχετικά, τα οποία αντλώ από το βιβλίο του Γιάννη Καιροφύλα Η Αθήνα στη δεκαετία του ‘60 (Εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 1997, σελ. 72-73)

“Στις αρχές Ιουλίου του 1961, το νέο κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ήταν έτοιμο. Τα επίσημα εγκαίνιά του επρόκειτο να γίνουν στις 4 Ιουλίου, ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, αλλά αναβλήθηκαν επειδή ο πρέσβης των ΗΠΑ Μπριγκς έλειπε στην Αμερική.

Είχαν χρειαστεί δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να ανεγερθεί το νέο αυτό κτίριο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, που κόστισε 1.500.000 δολάρια, δηλαδή σε δραχμές 45 εκατομμύρια. Την επίπλωσή του είχε αναλάβει ο οίκος Σαρίδη, ενώ τα υφάσματα των επιπλώσεων τα έφεραν από τις ΗΠΑ.

[…] για την ανέγερση του κτιρίου ασχολήθηκαν 350 Έλληνες μηχανικοί, σχεδιαστές, τεχνικοί και εργάτες και τα περισσότερα υλικά ήταν Ελληνικής προελεύσεως. Χρησιμοποιήθηκαν φυσικά ελληνικά μάρμαρα, τσιμέντα και πλαστικές ύλες, ενώ κάποια άλλα υλικά είχαν εισαχθεί από τη Δυτική Ευρώπη. Από την Αμερική ήρθαν μόνο τα μηχανήματα κλιματισμού και διάφοροι μετασχηματιστές.

Αρχιτέκτονας του κτιρίου της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ήταν ο Γκρόπιους και την κατασκευή ανέλαβαν οι Έλληνες μηχανικοί Αλβέρτης και Δημόπουλος [οι ίδιοι αργότερα κατασκεύασαν και τον πρώτο ουρανοξύστη στην Λεωφόρο Μεσογείων], ύστερα από διαγωνισμό, στον οποίο δήλωσαν συμμετοχή 17 ελληνικά τεχνικά γραφεία. Τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν Πεντέλης, Μαραθώνα και μερικά από άλλα λατομεία μαρμάρου”.

Και επιλέγει ο Γιάννης Καιροφύλας: “Πριν σχεδόν τελειώσει, στη στέγη του είχαν κάνει φωλιές 200 περίπου χελιδόνια”.

Μια αδικαίωτη υποδοχή της ελληνικής φύσης!

Κώστας Π. Παντελόγλου