Image

Δυο λόγια για την θεατρική επιθεώρηση, τη σάτιρα των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων της εποχής

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη στην επιθεώρηση «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ». Πηγή: http://mikros-romios.gr

“… Σχετικά με την [θεατρική] επιθεώρηση, επικρατεί μια εσφαλμένη ιδέα: Ότι είναι ελληνική και συγκεκριμένα αθηναϊκή θεατρική εφεύρεση. Λάθος. Πατρίδα της είναι το Παρίσι. Εκεί γεννήθηκε και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά, το 1830. Γαλλικό και το όνομά της: “Ρεβύ”! Επιθεώρηση “του τέλους του έτους” ονομαζόταν, γιατί σατίριζε πρόσωπα και πράγματα της χρονιάς. Στην Αθήνα μεταφυτεύθηκε το 1896, με την επιθεώρηση “Λίγα απ’ όλα” του Μίκιου Λάμπρου. Και από τότε καθιερώθηκε με κύριους εκπροσώπους τον Πολύβιο Δημητρακόπουλο, τον Μπάμπη Άννινο και τον Γεώργιο Τσοκόπουλο, που έγραφαν τα “Παναθήναια”. Ακολούθησαν ο Αντώνης Βώττης, ο Αιμίλιος Δραγάτσης και άλλοι. …

Από την πρώτη εμφάνιση της επιθεωρήσεως στην Αθήνα, δύο ήταν οι μεγάλοι σταθμοί στην εξέλιξη του είδους: Ο Αντώνης Βώττης, που της έδωσε τον τόνο της ευγένειας και της κομψότητας – κοστούμια, μπαλέτα κλπ – και ο Γιώργος Ασημακόπουλος, που χάραξε την στέρεη σατιρική της δομή. Η πρώτη επιθεώρηση που έγραψε – έπειτα από μια πρωτόλεια, που ανέβασε σ’ ένα θεατράκι, φοιτητής της Νομικής ακόμα – στο θέατρο “Λαού”, η “Γειτονοπούλα”, το 1925, ήταν το υπόδειγμα που ακολούθησαν οι επόμενοι. Ένα από τα νούμερα εκείνης της επιθεωρήσεως, το περίφημο “Κτηματολόγιο”, που εκτελούσε ο θαλερός, τώρα, πρεσβύτης Πέτρος Κυριακός, συζητιέται ακόμα, 55 χρόνια από τότε. Ο Ασημακόπουλος υπήρξε δάσκαλος της επιθεωρήσεως. Αργότερα ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο (“Άννα Ροδίτη”, “Τέσσερα σκαλοπάτια”, “Ματωμένα Χριστούγεννα” κλπ.). Προικισμένος και με διοικητικά προσόντα όχι συνήθη, εκλεγόταν επί 23 χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, που την κατέστησε Σωματείο περιωπής. Εκλογή με παμψηφία, παρά ένα ή παρά δύο ψήφους. …”

Απόσπασμα από χρονογράφημα του Παναγιώτη Παπαδούκα, της γνωστής συγγραφικής τριάδος Ασημακόπουλος Σπυρόπουλος Παπαδούκας, το οποίο είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Ακρόπολις” και περιλήφθηκε και στο βιβλίο του Γιώργου Α. Λεονταρίτη Αυτοί οι ωραίοι άνθρωποι… Δημοσιογραφία Θέατρο – Μια εποχή, Εκδόσεις Παρασκήνιο 2005

Η θεατρική επιθεώρηση έχει αποτελέσει αντικείμενο σπουδής και μελέτης, ακόμη και κινηματογραφικής, με ξεχωριστή σ’ αυτή την τελευταία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, του δικού μας Παντελή μια που φοίτησε στο δικό μας Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας.

Κώστας Π. Παντελόγλου