Image

Η ανάσυρση ενός πολύτιμου θησαυρού ιδεών

2
λεπτά ανάγνωσης

Ορθά έπραξε η “Αυγή” προσφέροντας με το φύλλο του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2019 τον πρώτο τόμο των χρονογραφημάτων του Κώστα Βάρναλη, τα οποία δημοσιεύτηκαν σ’ αυτή τα χρόνια 1953-1957, κάτω από τον γενικό τίτλο “Λόγια που καίνε”.

Έχω πολλές φορές γράψει πως η σύνδεση με τις καλύτερες παραδόσεις της προδικτατορικής ΕΔΑ, με πρόσωπα και εγχειρήματα, μπορεί πολλά να προσφέρει στην εκ νέου συγκρότηση μιας κοινωνικοπολιτικής δύναμης άξιας προς υπεράσπιση των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και της πατρίδας.

Καλό θα ήταν ο πρώτος τόμος με τα χρονογραφήματα του Κώστα Βάρναλη στην “Αυγή” τα χρόνια 1953-1957, να έχει συνέχεια και όχι μόνο ως προς τον Βάρναλη.

Το υπόσχεται τρόπον τινά αυτό η “Αυγή” στο φύλλο της του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2019, σελ. 24, σημειώνοντας: “Το αρχέιο της “Αυγής” είναι ένας πολύτιμος θησαυρός ιδεών. Επιφυλλίδες ανθρώπων όπως ο Βάρναλης, ο Κορδάτος, ο Βουρνάς, ο Κιτσίκης, ο Αυγέρης και πολλοί άλλοι, εμβληματικές μορφές της πνευματικής παράδοσης της Αριστεράς, κόσμησαν τις σελίδες της, δίνοντας τη μάχη των ιδεών, δίπλα στις μεγάλες πολιτικές μάχες της κάθε περιόδου. Κείμενα γραμμένα από κοφτερά μυαλά, αλλά και καρδιές αφοσιωμένες στη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την ειρήνη, τις προοδευτικές ιδέες. Μια τεράστια κληρονομιά που αξίζει να ανασυρθεί από τους παλιούς τόμους της εφημερίδας για να διαβαστεί από νεότερες γενιές”.

Κώστας Π. Παντελόγλου